Nee Volkskrant, de PVV is geen LPF

Geen categoriemrt 12 2014, 15:15
Daar gaan we weer met de vergelijkingen. Nee, er zijn wezenlijke verschillen tussen de partij van Wilders en de partij van Herben, Nawijn en Heinsbroek.
Ik weet dat het altijd dolle pret is om de PVV te duiden. De partij is immers toch al zo'n tien jaar lang iets van een ongrijpbaar fenomeen.. Maar je kan het daarmee ook veels te bont maken met alle duidingen van de partij van Wilders. Zie bijvoorbeeld de kop bij een Volkskrant-artikel van vandaag:

De PVV lijkt inmiddels op de LPF in slowmotion

PVV-leider Wilders kampt sinds de explosieve groei van zijn partij in 2010 in toenemende mate met personele problemen. In vertraagd tempo lijkt hij 'LPF-achtige toestanden' voorgeschoteld te krijgen. Gisteren kon de naam van Kamerlid Roland van Vliet worden toegevoegd aan een lange rij van interne critici. Een overzicht.

De Volkskrant-redacteuren hebben kennelijk flink liggen slapen tijdens 'het lange jaar 2002', toen de Fortuynistische wervelwind heel Den Haag van de sokken blies. Pim Fortuyn kwam destijds schijnbaar helemaal uit het niets naar de voorgrond van de Hollandse politiek en veranderde in één klap het hele politieke landschap.
Na de lafhartige moord op de de man probeerde de LPF in de naam van Fortuyn door te gaan, maar slaagde daar niet in. De partij bleek namelijk opgebouwd uit vastgoedbobo's en pornobaronne, en de zetels werden ingenomen door de ene na de andere politiek-onbekwame reller. Bij de Kamerverkiezingen van 2003 moest de partij alweer 19 zetels inleveren, en in 2006 was de LPF helemaal weg.
De Volkskrant speculeert dat zoiets nu ook met de PVV gaat gebeuren, maar volgens mij zitten ze er aardig naast. Er is namelijk een belangrijk verschil tussen de LPF enerzijds en de PVV anderszijds. Immers: al vanaf de zomer van 2002 was duidelijk dat het electoraat van de LPF in no-time aan het afbrokkelen was. Waar de LPF dus écht aan tenonderging was het feit dat de partij uit de gratie van de kiezer geraakte.
Wat dat betreft is de PVV heel anders. Ja, ook bij deze partij zijn er af en toe Kamerleden die boos zijn, opstappen of gewoon een flink potje gaan donderjagen. Maar Geert Wilders' partij lijkt te beschikken over een zekere teflonlaag. Ondanks al het gesodemieter lijkt de PVV volgende week de grootste partij te kunnen worden van de gemeente Den Haag. En ook in de landelijke peilingen gaan Wilders' mannen en vrouwen al meer dan een jaar fier aan kop. De kiezer lijkt het allemaal niet zo te kunnen deren dat het rommelt in de gelederen van de zelfbenoemde vrijheidspartij.
En dan is er nog een laatste, niet onbelangrijk verschil tussen de PVV en de LPF: qua eloquentie, debatvaardigheid en intellect haalt de oprichter van de PVV het natuurlijk in de verste verten niet bij die van de LPF.
Met andere woorden: wellicht is het gewoon handig elke politieke partij in haar eigen context te plaatsen en elke partij naar haar eigen merites te beoordelen. De LPF is de LPF, en de PVV is de PVV.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten