Nepveteranen ontmaskerd op Facebook

Geen categorieokt 22 2014, 21:00
Helaas zijn er mensen die zich onterecht uitgeven voor veteraan.
Als ik er de tijd voor kan vinden - en soms ook als dat niet kan - sta ik langs de kant bij de Veteranendag in Den Haag. Dan sta ik een paar uur stil bij wat veteranen voor ons land hebben betekend tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar ook tijdens allerlei militaire missies daarna. Als het goed is lopen alleen échte veteranen mee met die jaarlijkse optocht door de stad.
Ik hoop dat de controle daarop goed is, want er schijnen nogal wat Nederlanders te zijn die faken dat ze een veteraan zijn. Op de Facebook-pagina Dutch Stolen Valor worden foto's geplaatst van nepveteranen. De Telegraaf schrijft daarover het volgende:

De groei van het aantal nepveteranen in ons land neemt volgens echte (oud-)militairen zulke onrustbarende vormen aan, dat ze een 'veteranenpolitie' hebben opgericht. Onder de naam 'Dutch Stolen Valor' (DSV) nagelen ’gestolen moed-jagers’ bedriegers aan de digitale schandpaal op Facebook.

De nepveteranen worden aan de schandpaal genageld - en terecht - en als ze hun leven beteren, dan worden hun foto's weer weggehaald. Ze hebben onder andere een nepveteraan ontdekt tijdens de herdenking van de geallieerde operatie Market Garden in Arnhem. De insignes die hij droeg, bestonden enkel uit een medaille voor de Vierdaagse en een paar andere niet belangrijke onderscheidingen.
Een van de mensen achter de Facebook-pagina zegt: "Veel onderscheiden veteranen hebben strijd geleverd voor hun medaille. Het doet pijn als je dan ziet dat het publiek klapt voor neppers met een hele rij blingbling, terwijl het stil blijft voor de echte helden met twee onderscheidingen." En zo is het.
Het is buitengewoon kwalijk dat er mensen zijn die denken dat het oké is om goeie sier te maken, terwijl zij niet op missie zijn geweest en dus helemaal geen veteranen zijn. Aanpakken die lui, dus. Ik zou zeggen: geef de heren die nepveteranen ontmaskeren even een like op deze pagina.
Laten we trouwens niet vergeten dat verreweg de meeste veteranen échte veteranen zijn. Ze hebben voor ons land gevochten en daar mogen, nee, moeten we hen zeer dankbaar voor zijn.
Volg Frank Verhoef op Twitter: @fverhoef.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten