Netelenbos: dat privatiseren van ProRail was echt briljant

Geen categoriemei 13 2012, 18:00
'En dat heb ik gedaan, he!'

Het overhevelen van ProRail-taken naar de overheid zou de situatie op het spoor alleen maar erger maken. Voordat het beheer van het spoor werd geprivatiseerd was de situatie behoorlijk dramatisch, “maar dat is iedereen al lang weer vergeten”, zei voormalig minister van Verkeer en Waterstaat Tineke Netelenbos (PvdA) vanmiddag in Buitenhof. Onder haar werd het beheer van het spoor geprivatiseerd.

Deze week bleek dat een Kamermeerderheid de ProRail-taken wil overhevelen naar de overheid. Toen het spoor nog volledig onder de overheid viel, was de organisatie volgens Netelenbos echter een ‘bureaucratisch moloch’. “Het was niet te sturen. Treinen reden niet op tijd. Er was een enorme bureaucratie.” Dat was volgens haar ook de reden om het beheer te privatiseren.

Zou ze best eens gelijk in kunnen hebben, dat wil ik niet aanvechten. Maar privatisering van het spoor is destijds vooral verkocht als voordelig vanwege concurrentie. En tja, dat was gewoon een idioot idee; met één aanbieder kan er natuurlijk geen sprake zijn van concurrentie. En wat schieten we dan op met privatisering?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten