New Jersey pakt Tesla aan

Geen categoriemrt 13 2014, 9:51
Wat nou vrije markt.
Ah. Die Chris Christie toch. Wat is die man een 'kapitalist' pur sang he? Ahem.

Tesla verkoopt zijn wagens namelijk niet zoals gebruikelijk via een netwerk van dealers; de Amerikaanse consument kan de auto rechtstreeks bij de fabrikant kopen, in één van Tesla’s eigen verkooppunten. Twee daarvan staan in de staat New Jersey, en worden in hun voortbestaan bedreigd. Dinsdag voerde de staat New Jersey namelijk regelgeving in die autofabrikanten verbiedt om hun auto’s rechtstreeks te verkopen, zonder tussenpersoon.

De reden dat New Jersey die handelswijze verboden heeft? De macht van autodealers (en hun organisaties). Die vinden namelijk dat Tesla de 'markt' verstiert met dit soort initiatieven om auto's direct uit de fabriek te verkopen. Dat de auto's daardoor goedkoper zijn anders het geval zou zijn wordt daarbij natuurlijk over het hoofd gezien. Of, beter gezegd: dat feit wordt volkomen genegeerd. New Jersey - en dus de Republikeinse gouverneur Chris Christie - wil namelijk alleen maar laten zien dat het pal staat voor 'Amerikaanse banen.'
Het ergste is dat Texas onlangs een vergelijkbare wet aan nam. Ja, dat leest u goed: Texas. Dé staat van conservatief en libertarisch Amerika.
Verbazingwekkend dat Republikeinen het wel steeds over de zegeningen van de vrije markt hebben, maar de markt zijn werk niet durven laten doen als ze zelf aan de macht zijn.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten