Nieuwe "Yes, Prime Minister" valt tegen

Geen categoriejul 06 2013, 19:00
De Britse televisieserie doet hard haar best om grappig te zijn, maar wie ook maar een beetje in politiek is geïnteresseerd, kan er nauwelijks om lachen.
Politieke satire is lastig. Het doel is politici belachelijk te maken, maar als een serie daarin te ver gaat, wordt het ongeloofwaardig. Dat is helaas het geval bij de nieuwe Yes, Prime Minister, gebaseerd op de populaire televisieserie uit de jaren tachtig. Zo moeten de belangrijkste adviseurs van de Britse premier hem in de eerste aflevering het verschil uitleggen tussen de voorzitter van de Europese Raad en het voorzitterschap van de Europese Unie. Wat natuurlijk met veel gesteggel en Britse Euroscepsis gepaard gaat. Misschien dat de grapjes leuk zijn als je als kijker het verschil ook niet kent, maar de gemiddelde DDS-lezer zal zich toch vooral afvragen hoe zo'n leeghoofd ooit minister-president is geworden.
In de originele serie kreeg de kijker keer op keer de indruk dat het niet de politici, maar de ambtenarij was die het Verenigd Koninkrijk in werkelijkheid regeerde. In de remake wordt dat minder subtiel duidelijk: de kabinetssecretaris legt een jongere collega al in de eerste aflevering uit dat zij het land moeten besturen. Om vervolgens enkele minutenlang de democratie en het volk te beschimpen.
De ambtenaren die zich boven de burgers wanen, dat moet genoeg kansen bieden voor humor, zou je denken. Echter, door het zo uit te stippelen, is het helemaal niet zo grappig. Een betere schrijver zou het superioriteitsgevoel van de hoge ambtenaren duidelijk hebben gemaakt door de manier waarop ze handelen en met gekozen politici omgaan. In de eerste aflevering komen ze wat dat betreft niet verder dan een koffer met beleidsstukken te verbergen. Die de premier onmiddellijk vindt, want hij is blijkbaar wel vertrouwd met de trucjes van zijn bureaucraten.
Toch kan er af en toe wel een glimlach vanaf. Zoals wanneer de premier wordt gewaarschuwd tegen "Grieken die geschenken komen brengen." De Grieken? Die helemaal geen geld om cadeautjes te kopen. Maar dat is dan ook de beste grap in een serie van een half uur. Dan toch liever het origineel.
Yes, Prime Minister wordt vanavond om 21:20 door de VPRO uitgezonden op Nederland 2.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten