Noord-Korea warmt zich op voor kernwapengebruik

Geen categoriedec 23 2010, 19:00
Het is deze dagen de vraag wie er geschifter is: Kim Jong-il of zijn legerleiding. Vriend Kim probeert zijn lelijke zoons aanspraken op het overerfbare partijleiderschap, te verzilveren. Om de wereld en Noord-Koreanen te laten zien wie er nog steeds de baas is, lijkt hij ervoor te kiezen om voortdurend de confrontatie met Zuid-Korea op te zoeken. Vandaag liet Noord-Korea weten dat het wel wat zag in het gebruik van kernwapens om de Zuid-Koreaans 'Heilige Oorlog' te stuiten. Maar zijn dit allemaal wel fratsen van Kim?
Het leek aanvankelijk het gewoonlijke geschreeuw voor de bühne, maar de vraag is of dat nog langer het geval is. Als de Noord-Koreaanse agressie werkelijk door Kim geïnstigeerd is, betekent dat dat China en Rusland hem geenszins meer onder controle hebben. Beide grootmachten hebben namelijk geen belang bij een (nucleaire) oorlog. Maar als de twee anti-democratische collaborateurs hem niet hebben ingetoomd, is Kim een nog groter gevaar dan normaal. Dat geeft de (ex-)communistische grootmachten alle reden hebben om Kim de macht uit handen nemen. Mogelijkheden daartoe zijn er in deze periode van machtsoverdracht voldoende.
Daarom rijst de vraag of de Geliefde Leider zelf wel achter deze acties zit. Het zou best eens kunnen dat zijn generaals aan het muiten zijn, omdat ze een enigszins andere lijn voorstaan dan het bij communisten immer geliefde Angst & Armoede. Dit is de wat minder optimistische versie van het verhaal. Want een machtsstrijd in een toch al instabiel land dat bovendien kan beschikken over kernwapens, is een explosief amalgaam.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten