NRC laat weer eens zien waar het voor staat

Geen categoriejun 24 2011, 20:29
Je zou zeggen dat je de vrijspraak van Geert Wilders wel aan een beschaafde krant als NRC Handelsblad over kunt laten. Niets blijkt minder waar.
Omdat NRC Handelsblad een debatkrant is, konden Peter Vandermeersch niet het hele Wilders-proces aan zich voorbij laten gaan zonder een enkele lezersbrief. Vandaag heeft de krant een hele pagina uitgetrokken voor de heetste Wilders-opinie. Het resultaat is ronduit bedroevend: Menno de Boer uit Den Haag houdt het nog enigszins beschaafd door zich tot bedenkingen te beperken, maar gebruikt het vonnis om zich af te vragen waarom joden zo nodig beschermd moeten worden. De rest gaat van ernstig tot zeer ernstig.
Laat ik voorop stellen dat alle brievenschrijvers ergens, in de verte, best een punt hebben. Het was pas zorgwekkend als een krant als NRC Handelsblad zich had verlaagd tot Folkert Jensma pardon, Pieter Broertjes-achtige guerilla-technieken. Maar een koppen-overzicht (ik sla er heus waar niet één over) als: "Wilders had schuldig verklaard moeten worden zonder oplegging van straf", "Een politicus moet zich niet over de islam uitlaten", "Wilders creëert juist dat 'maatschappelijke debat'", "islam beledigen mag, maar Joden moeten beschermd?", De een heeft blijkbaar meer vrijheid dan de ander" en "Moslims kunnen nu ook vrij aan het beledigen slaan", is nou niet bepaald een evenwichtig beeld van het debat over het Proces van de Eeuw.
Wat volgt is een oeverloos gezeik over de uitspraak van de rechter, die het Pechtold-niveau "de rechter oordeelt dan wel dat hij geen haat zaait, maar hij moet wel stoppen met haatzaaien" nauwelijks overstijgt.
Al met al doet het geheel behoorlijk rancuneus aan. Dr. A.C. de Landtsheer (wauw, een titel) mag verkondigen dat het "maatschappelijk debat" over integratie, immigratie en islam, Wilders' redding tijdens het proces, zonder Wilders niet had bestaan. Yeah, right. Dit soort denkbeelden wordt zonder meer mede mogelijk gemaakt door NRC Handelsblad zelf, de krant die een opiniestuk van Wilders weigerde vanwege de toon (of zoiets).
Er zijn veel tegenstanders van Geert Wilders, en die zullen in overvloed aanwezig zijn in het lezersbestand van het NRC. Maar de krant beseft heel goed dat de uitspraak van de rechter helemaal niet zo'n grote verrassing is als velen ons hebben doen willen geloven. De jurisprudentie sprak in Wilders voordeel en het grondrecht dat politici meer mogen zeggen dan normale burgers, al helemaal. Dat een zelfverklaard liberale krant als NRC zich vervolgens leent voor een pagina vol anti-Wilders-propaganda is dan ook ronduit zielig.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten