Nu al problemen bankenunie

Geen categoriemei 26 2014, 17:00
AQR en stresstests sluiten niet aan
De eerste fase van de beoogde bankenunie is nauwelijks begonnen of er dienen zich al problemen aan. Volgens de directeur Toezicht van DNB, Jan Sijbrand, sluit het zogenaamde 'Asset Quality Review', dat is het balansonderzoek van de banken, niet aan op de daarop volgende stresstesten. Sijbrand:

"De ideale situatie is dat je eerst het balansonderzoek afrondt ('AQR' in jargon, red.) en daarna de stresstest uitvoert. Maar dat is nu niet het geval."

Zoals bekend is dat balansonderzoek bedoeld als inventarisatie van de kwaliteit van de bancaire activa en passiva. Zicht daarop is vanzelfsprekend van groot belang om de werkelijke soliditeit van een bank te bepalen. Onze eigen toezichthouder, DNB, wilde de stresstest, die moet bepalen of de bank bij een tegenvaller nog over voldoende eigen kapitaal beschikt, aanvankelijk direct laten volgen op dat balansonderzoek. Maar nu blijkt dat de tests en het onderzoek gelijktijdig worden uitgevoerd, hetgeen ik bijzonder merkwaardig vind. En Sijbrand ook:

"Daar zit een aansluitprobleem. Dat probleem moet worden opgelost, maar ik heb er nog geen antwoord op. Je kijkt naar dezelfde portefeuille, maar doet een andere analyse."

Mij bekruipt het ongemakkelijke gevoel, dat er (wéér) gerommeld gaat worden met de strenge criteria, net als destijds gebeurde met bijvoorbeeld de belgische bank Dexia, die enkele maanden vóór haar faillissement met glans slaagde voor de toenmalige stresstest.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten