Nu ook fraude met IBAN-mails

Geen categorieaug 04 2014, 12:45
Hé, gezellig. Buitenlandse fraudeurs hebben ontdekt dat ze kunnen frauderen met mails over IBAN-rekeningnummers.
Hartstikke handig, die nieuwe IBAN-rekeningnummers. Toch? Nou, niet helemaal. Allereerst is ieder rekeningnummer een stuk langer geworden en dus moeilijker te onthouden (wat vervelend is voor bijvoorbeeld goede doelen), en ten tweede wordt er doodleuk mee gefraudeerd door criminelen die uit zijn op andermans geld.
Want wat blijkt? Fraudeurs sturen mails rond waarin ze doen alsof ze nieuwe bankpasjes uitdelen met het nieuwe IBAN-rekeningnummer, maar intussen zijn ze gewoon aan het vissen naar iemands persoonlijke gegevens. Ik citeer De Financiële Telegraaf van vanochtend:

Bij de Fraudehelpdesk zijn e-mails binnengekomen die van ING afkomstig lijken, maar in werkelijkheid van fraudeurs komen.Gebruikers kunnen de valse berichten herkennen aan het e-mailadres, dat afwijkt van dat van ING, en aan het slechte Nederlands van de oplichters. Ook zijn de berichten vaak dwingend van toon en hebben ze een algemene aanhef (geachte heer/mevrouw...).

Het vissen naar persoonsgegevens met mailtjes die overduidelijk zijn geschreven door iemand die uit een heel ander land komt dan Nederland is van alle tijden. Maar het legt ook de vinger op de zere plek, te weten de verplichte en snelle invoering van IBAN. Ik kan me heel goed voorstellen dat mensen nu denken: "Zie je wel, IBAN is te snel ingevoerd en bovendien fraudegevoelig."
Maar laten we ons niet gek maken. Ik mag toch hopen dat niemand met een bankrekening zo stom is om per mail persoonsgegevens te verstrekken aan iemand die je helemaal niet kent. We kunnen wel stellen dat het vissen naar persoonsgegevens een ouderwetse vorm van fraude is die waarschijnlijk helemaal niets meer oplevert in Nederland. Wie daar nog intrapt, na alle waarschuwingen van de afgelopen jaren, verdient het bijna dat zijn of haar bankrekening wordt leeggeroofd.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten