Oekraïne-crisis kost 50 US-Dollar per Nederlander

Geen categorieapr 18 2014, 9:30
De EU heeft meerdere redenen om aan te sturen op oorlog met Rusland by proxy in Oekraïne. Geld speelt ook een rol. Grootmachtswellust is echter de drijfveer. Ten kostte van ons.
Gemeenschappelijke vijandsbeelden zijn fijn voor de EU, aangezien de EU zelf geen gemeenschappelijke identiteit heeft. D'66 heeft altijd al de BRIC-landen en de VS als vijand bestempeld, om een EU-identiteit te kunnen fabriceren. De Oekraine-crisis wordt daar nu bijna juichend voor aangegrepen door D'66 .
De energietransitie in de EU zal een boost krijgen als Rusland de gaskraan dichtdraait. Dat past op meerdere manieren in de agenda van de EU: energiebelastingen kunnen omhoog, alternatieve energielobby kan haar slag slaan en het is allemaal de schuld van Poetin uiteraard, dus de EU treft geen blaam. Finland is voor 100% afhankelijk van Russisch gas. Nederland totaal niet. Beide landen zitten dus eigenlijk met een heel ander landsbelang tegen de Oekraine-crisis aan te kijken. Toch zijn er mensen die denken dat de EU de tegengestelde belangen van zowel Finland als Nederland kan behartigen, wat absurd is. Maar als we Poetin nu allemaal heel erg eng gaan vinden, dan levert dat de EU meer macht op ten koste van natiestaten als Finland en Nederland. Voor de goede orde: Poetin is een gestaalde engerd, maar dat is niet van belang. De VS, de EU, de nazistische coupplegers in Kiev en de pro-Russische milities zijn dat ook. Het gewone voetvolk in Oekraine is daarvan voor de zoveelste maal in hun geschiedenis de dupe. Via referenda zouden zij zich uit de crisis moeten kunnen stemmen en huin eigen lot in handen kunnen nemen. Maar het wordt ze telkens niet gegund door de internationale aasgieren.
Want geld speelt ook een rol. Instrumenteel wordt daar de oorlog nu mee gevoerd, naast de burgeroorlog die in het gebied zelf langzaamaan in gang gezet wordt. Die financiele oorlogsvoering kost Nederland 0,9 miljard US Dollar. Nu al. Oekraïne is namelijk bankroet. Rusland kocht 3 miljard Dollar aan Oekraïense staatsobligaties met de clausule dat het Oekraïne failliet verklaart als deze meer dan 60% BBP aan staatsschuld krijgt. Sinds het begin van dit jaar is de Hryvnia 35% gedaald in waarde ten opzichte van de Dollar. Terwijl de staatsschuld in Dollars genoteerd staat. Terugbetalen wordt dus steeds onwaarschijnlijker. De Oekraïense economie is ondertussen geïmplodeerd. De IMF en EU leende Oekraïne respectievelijk 18 en 9 miljard dollar. Nederland leent dus 2% van 18 miljard en 6% van 9 miljard. Dat is samen 0,9 miljard dollar aan Nederlands belastingbetalersgeld. Dat is 50 dollar per Nederlander van zuigeling tot hoogbejaarde. En we krijgen het nooit meer terug, want dat is een wiskundige onmogelijkheid.
Maar daar blijft het niet bij. Het spel is nu, dat de VS en EU miljarden moeten blijven storten als zijnde ‘lening’ of ‘hulp’, omdat Rusland anders de Oekraïne onder curatele mag stellen als de staatsschuld hoger dan 60% van het BBP wordt. En dan gaan de Russen beslag leggen op allerlei overheidsbezittingen en inkomsten. Dan wordt Poetin de Troika van Kiev. Drs P. heeft daar in 1974 met vooruitziende blik nog een mooi lied over geschreven, die erg bij het Oekraïense klimaat past. De VS en EU kunnen de staatsschuld van Oekraïne dus niet hoger dan 60% van het BBP op laten lopen. De Oekraïners zijn hoe dan ook de klos. Eerst het communisme over zich heen gekregen. Toen een cleptocratie. En nu de Russen, de VS en de EU. En wij zijn ook de klos, want het belastingbetalersgeld van ons, zal door Poetin geconfisceerd worden als de staatsschuld van Oekraïne de 60% BBP-grens overschrijdt. Wat de VS en EU enkel nog kan voorkomen door geld te schenken aan Oekraïne ipv ‘lenen’. Maar dat ligt gek genoeg politiek gevoeliger dan die nepleningen. Al is het natuurlijk ook een beetje vreemd om direct geld van Amerikaanse en Europese burgers over te maken naar Poetin. Daar dreigt het nu wel op uit te draaien. Omdat Oekraïne failliet is, is het een zwart gat. En we weten dat je geen goed geld naar kwaad geld moet gooien. Maar wat heeft EU daar nu van geleerd? Niets, nada, noppes.
De centrale bank van Oekraïne heeft de rente gisteren zeer fors omhoog gegooid, om de val van de Hryvnia te stuiten. Dat werkt voor nu eventjes, maar kun je niet het hele jaar volhouden. 
Ondertussen strijden de VS, de EU en Rusland er om, wie de Troika mag worden om Oekraïne leeg te roven. Want ze hebben natuurlijk wel wat miljardairs en grondstoffen om kaal te plukken. Al zal dat de schade die de Nederlandse belastingbetaler is aangedaan nooit vergoeden. Het zijn van Troika over Oekraïne geeft macht. En om dat onderbuikgevoel van grootmachten en oligarchen lijkt het allemaal te draaien. Ten kostte van u en het Oekraïense voetvolk.
Grootmachten zijn gewoon geen goed idee voor vrije, vredige burgers. Zij zijn onze vijand. Nederland moet haar eigen koers varen en had nooit mee mogen doen met deze door grootmachten gewenste oorlogshitserij. De Nederlandse politici die wel aan die oorlogshitserij meegedaan hebben, zouden door ons afgezet moeten worden.
Want geen Nederlander heeft een probleem met een Rus of Oekraïner, die de doden in Oekraïne of de 50 Dollar verlies van elke Nederlander kunnen verantwoorden. Op geen enkele wijze. Daarom moet Nederland uit de EU. Zodat we geen onnodige doden op ons geweten hebben en geen geld verliezen in nutteloze machtspolitiek.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten