Oh nee, daar is het vrouwenquotum weer

Geen categoriesep 06 2014, 11:29
Om de zoveel tijd komt de fantoom van het vrouwenquotum weer langs om Nederland te kwellen. Vandaag was zo'n dag, nadat minister Bussemaker aankondigde met "maatregelen" te komen.
Minister Bussemaker kondigde vandaag aan werk te gaan maken van een zogeheten vrouwenquotum. Het gaat kennelijk "helemaal niet goed" met Nederland op dit terrein:

Volgens gisteren gepubliceerde cijfers is 6 procent van de leden van de raden van bestuur van beursgenoteerde bedrijven vrouw. Dat is wel een lichte stijging ten opzichte van vorig jaar, maar veel minder dan het streefcijfer van 30 procent dat in de wet staat.Bussemaker komt volgende week met nieuwe voorstellen, maar ze zegt nu al dat bedrijven meer moeten doen.

Dat uitgerekend een minister uit het kabinet van Mark Rutte met zo'n voorstel komt, is pijnlijk. Ooit - niet al te lang geleden - was de VVD van Mark Rutte namelijk felgekant tegen zulke betuttelregels.
Wanneer dat was? Vier jaar geleden. Toen het eerste kabinet-Rutte in het najaar van 2010 aantrad, brak er een golf van kritiek en verontwaardiging los. Feministen waren furieus dat de kersverse minister-president Rutte voornamelijk mannen had geselecteerd voor zijn nieuwe minister-ploeg. Volledig voorbijgaand aan het feit dat het kabinet eigenlijk niks bijzonders deed, viel half links Nederland over de nieuwe samenstelling van de regering heen. Joop.nl schreef zichtbaar geagiteerd over het 'snorrenkabinet' en men stond zelfs met spanddoeken her en der het kabinet al te verketteren. In de logica van de demonstraten deugde dit kabinet bij voorbaat kennelijk al niet, omdat er meer mannen dan vrouwen een ministerspost toebedeeld hadden gekregen. Meer mannen deugt immers niet, en daarom was dat kabinet een ramp. Je kan je afvragen wie in die situatie nu de grootste seksisten waren.
In ieder geval, Rutte reageerde destijds verbaasd op alle kritiek: hij had gewoon de beste mensen geselecteerd die hij kon vinden. Destijds zei de premier:

Rutte zegt dat drie vrouwelijk ministers inderdaad weinig is. Hij zegt 'heel goed' gezocht te hebben naar en dat de ministers die nu gevonden zijn, de besten zijn voor hun post.

Geslacht of bijvoorbeeld huidskleur (het kabinet is tot nu toe helemaal blank) speelde daarbij volgens hem geen rol. Het gaat om kwaliteit: 'Ik ben heel trots op dit team.'

En zo is het gewoon ook. Zie uit 'mannenpartijen' CDA en VVD maar eens de helft aan vrouwen te selecteren. Een hels karwei, wat zou hebben betekend dat uiteindelijk niet de beste mensen op het bordes hadden gestaan. Minister Bussemaker heeft het over "talent verliezen", maar juist door op een geforceerde manier meer vrouwen aan te nemen waardoor getalenteerdere mannelijke collega's worden geweigerd, is de beste manier om talent over boord te gooien. Bepaalde sectoren - zoals rechtse politieke partijen, maar ook de top van het bedrijfsleven - zijn nu eenmaal plaatsen waar de meeste vrouwen zich minder toe voelen aangetrokken dan mannen.
In 2010 hield Rutte z'n poot nog stijf: dit is het kabinet wat er komt, en deze mensen worden niet meer van hun plek gewipt. U doet het er maar mee, zogezegd. Maar zo nobel als dat het eerste kabinet-Rutte uit de startblokken ging, zo verwaterd is de boodschap van het tweede kabinet-Rutte. Dat vernieuwde vrouwenquotum voor de top van het bedrijfsleven? Dat gaat er nu dus gewoon komen, met dank aan Rutte.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten