Ongezonde mensen zouden meer moeten betalen

Geen categoriesep 26 2011, 10:56
Hoe kun je het daar nu mee oneens zijn?
Een meerderheid van de Nederlanders vindt dat mensen die er een ongezonde leefstijl op na houden meer zouden moeten betalen voor hun ziektekostenverzekering.
Ongezonde mensen maken immers meer gebruik van de verzekering.

Meer dan de helft van de Nederlanders vindt dat mensen met een ongezonde leefstijl een hogere premie voor de zorgverzekering moeten betalen. Voor ouderen, mensen met een slechte gezondheid of mensen met genetisch meer kans op ziekte hoeft de premie niet om hoog.

Het lijkt mij een fantastisch plan. Laat mensen die roken, ongezond eten, te veel alcohol drinken, etc. maar meer betalen. Dat is volstrekt logisch - en normaal.

Vooral niet-rokers vinden dat rokers een hogere zorgpremie zouden moeten betalen. Van hen is 65 procent die mening toegedaan, tegenover 38 procent van degenen die af en toe roken en 18 procent van de dagelijkse rokers. Van de laatste groep vindt ruim 70 procent juist dat de premie voor rokers ongewijzigd zou moeten blijven.

Rokers, ja, maar dan alle andere mensen die op wat voor manier dan ook ongezond leven ook. Anders krijg je een oneerlijke situatie, waarin je wel 15 biertjes kan drinken per dag, zonder een hogere zorgpremie te betalen, maar waarin een sigaret of twee per dag keihard wordt afgestraft. Dat zou natuurlijk ook weer nergens op slaan.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten