Oorlogsmisdadiger Siert Bruins niet veroordeeld

Geen categoriejan 08 2014, 18:59
Wat moet dat lekker voor hem zijn.
De Nederlandse oorlogsmisdadiger Siert Bruins is vandaag vrijgesproken door een Duitse rechter. Hij werd ervan verdacht Aldert Klaas Dijkema te hebben vermoord in 1944. Jammer genoeg, zegt de rechter, zijn er te weinig getuigen in leven om tot een veroordeling te kunnen komen. Daardoor kan de rechtbank niet concluderen dat het slachtoffer 'achteloos' was - een vereiste om tot een moodveroordeling te kunnen komen in Duitsland.

De voormalige Nederlandse Waffen-SS’er, die nu de Duitse nationaliteit bezit, werd in de jaren tachtig in Duitsland tot zeven jaar gevangenisstraf veroordeeld voor de moord op twee joodse broers in Groningen. In Hagen staat hij terecht voor de moord op verzetsman Aldert Klaas Dijkema, in september 1944 in het Groningse Appingedam. Bruins zat destijds - na enige tijd aan het Oostfront te hebben gevochten - bij de Sicherheitspolizei in zijn geboorteland.

Let wel, Bruins werd na de oorlog veroordeeld tot de doodstraf; later werd die straf omgezet in levenslang. Helaas kon het vonnis nooit werden uitgevoerd, omdat Bruins naar Duitsland vluchtte, waar hij vervolgens decennialang "onder een valse naam ongestoord heeft geleefd." Om het verhaal nog erger te maken is Bruins vandaag dus ook nog eens vrijgesproken. In datzelfde Duitsland, inderdaad.
De Telegraaf voegt aan bovenstaande toe dat de rechter doodslag wél bewezen acht, maar - raad eens! - dat is verjaard. Ontzettend vervelend, he jammer nou, verschrikkelijk dat het zo is gelopen, maar hé: het beest van Appingedam, zoals hij tijdens WO II en kort daarna genoemd werd, kan zijn oude dag in ieder geval in alle rust thuis doorbrengen. In Duitsland. Het land waarvoor hij oorlogsmisdaden beging, waarvoor hij in Nederland al veroordeeld is.
Het is werkelijk te gek voor woorden dat Duitsland oorlogsmisdadigers nog steeds een hand boven het hoofd houdt en ze niet uitlevert. We zitten al jaren in de Europese Unie met elkaar, nog even en we zitten opgescheept met een VSE, maar oorlogsmisdadigers kunnen zich nog altijd frank en vrij door Duitsland bewegen. 
Er komt een moment waarop Duitsland zich voor dit soort zaken moet verantwoorden. En snel ook. Het vervelende is alleen dat dit soort oorlogsmisdadigers dan al dood zijn. We hebben er dus niets aan.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten