Op naar de 18 jaar voor alcohol!

Geen categoriejun 30 2012, 17:45
Eindelijk. Na een dagje congresseren blijkt dat er een Kamermeerderheid is om de leeftijdsgrens voor alcoholverkoop te verhogen naar 18 jaar.
Het begint bij de politici in Den Haag door te dringen: de leeftijdsgrens voor alcoholverkoop moet van 16 jaar naar 18 jaar.
Critici zullen zeggen dat concept van de maakbaarheid van de samenleving hoogtij viert, in dit weekeinde met de verschillende partijcongressen. Daar zit een kern van waarheid in, want een partij als GroenLinks wil een vuurwerkverbod, de PvdA wil terug naar 120 kilometer per uur op de snelwegen, etc. En dan zijn er ook nog plannen voor het ophogen van de leeftijdsgrenzen voor alcoholverkoop. Tjongejonge, wat zijn het toch ook bemoeizieke gasten, die politici. Aldus de liberalen en libertariërs, die überhaupt niet geloven in grenzen. Jammer voor die vrijheidsfetisjisten, want er tekent zich een meerderheid af voor het verhogen van die leeftijdsgrens.

Zaterdag spraken de leden van PvdA, SP en GroenLinks tijdens hun verkiezingscongressen de wens uit de leeftijdsgrens te verhogen. Ook de SGP is daar voor en het punt staat eveneens in het zaterdag vastgestelde CDA-verkiezingsprogramma.

Eerder kondigde de ChristenUnie een initiatiefwetsvoorstel aan om de grens op te hogen. Op basis van de huidige samenstelling van de Tweede Kamer zou een meerderheid van het parlement de initiatiefwet steunen.

Het zou verstandig zijn als er zo snel mogelijk werk van wordt gemaakt, het liefst nog voor 2013. Niet omdat we denken dat met het ophogen van de leeftijdsgrens voor alcoholverkoop alle problemen zijn opgelost en eigenwijze pubers geen druppel meer drinken. Nee, maar we geven wél het signaal af dat het niet normaal is om te drinken als je de verantwoordelijkheid nog helemaal niet aan kunt. Pubers denken niet vooruit. Dat kunnen hun hersenen simpelweg nog niet. Wat er een dag later gebeurt, zien ze een dag later wel, als ze in het ziekenhuis liggen met een alcholvergiftiging.
Als de grens voor het kopen van bier en wijn naar 18 jaar gaat, kun je er de donder op zeggen dat 16-jarigen en 17-jarigen stiekem gaan drinken. Dat lijkt me niet zo'n issue. Dat is tien keer beter dan een grens van 16 jaar voor alcohol, waardoor kinderen van 14 en 15 al nieuwsgierig worden naar drank. Het is nu aan Den Haag om moed te tonen en de grens zo snel mogelijk te verhogen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten