Oplossing voor het plastic in zee?

Geen categoriejun 04 2014, 10:00
TU Delft
Het schijnt dat het technisch haalbaar én betaalbaar is om de grote hoeveelheid plastic uit zee te vissen. De bedenker van deze oplossing komt van Nederlandse bodem en is slechts 19 jaar: de TU Delft student Boyan Slat.
Het rapport is het resultaat van meer dan een jaar wetenschappelijk onderzoek, in de vakgebieden bouwkunde, oceanografie, ecologie, zeerecht, financiën en recycling. Meer dan 100 experts uit binnen- en buitenland hebben op vrijwillige basis meegewerkt aan het rapport.
In de afgelopen jaren zijn grote hoeveelheden plastic terecht gekomen in de oceanen. Naar verluidt zou het gaan om 500 miljoen kilo plastic. De basis van de oplossing -waar een bedrag mee gemoeid is van 317 miljoen euro- is dat er rekening wordt gehouden met de stromingen in de oceanen. De vinding van Slat bestaat uit 100 kilometer lange drijvende armen op zee, in de vorm van een grote V. Het plastic wordt naar het middelpunt gestuwd, waar het kan worden opgevangen. Schepen brengen het vervolgens aan land, waar het kan worden gerecycled.
Internationaal is er veel belangstelling voor zijn vinding. Zo mag hij later deze maand op een bijeenkomst met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, zijn plan toelichten. Maar critici wijzen er op, dat het probleem beter bij de bron kan worden aangepakt. Voorkomen moet worden dat er meer plastic in zee terechtkomt, vinden zij. Daarnaast moeten er nieuwe verpakkingsmaterialen worden ontwikkeld die biologisch afbreekbaar zijn.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten