Oranje is klaar voor het WK. Soortement

Geen categoriejun 01 2014, 8:59
Het feest kan beginnen: Ghana werd gisteravond met 1-0 verslagen.
Oranje is er gisteravond in geslaagd om Ghana te verslaan. De wedstrijd eindigde uiteindelijk in 1-0, een minimale overwinning maar wel één die de selectie nodig had om in eigen kunnen te gaan geloven. Natuurlijk is het een beetje jammer dat de tegenstander niet te vergelijken is met Spanje, maar oké, hoop doet leven enzo.
De eindstand stond al na een minuut of vijf op het bord. Aanvoerder Robin van Persie maakte koel af na een goede assist van Wesley Sneijder, die een basisplaats lijkt te hebben afgedwongen. Later had Nederland de kans(en) om op 2-0 (en meer) te komen, maar met name Robben bleek niet scherp te zijn. We kunnen alleen maar hopen dat dit op het WK anders is; als hij daar ook kansen mist kunnen we na de eerste wedstrijd al naar huis.
De Telegraaf is optimistisch na dit resultaat:

Het vertoonde spel zal Louis van Gaal goed hebben gedaan. Oranje gaf geen kans weg en was vooral in de omschakeling gevaarlijk. Precies zoals de bondscoach hoopt het frivole Spanje te kunnen verslaan.

We kunnen alleen mogelijk iets van ver komen als we op de counter spelen, Van Gaal heeft dat (uiteindelijk toch nog) goed gezien. Toch loop ik niet ineens over van verwachting. Dit elftal is en blijft namelijk gewoon zwak, zeker voor Nederlandse begrippen. En dat wil wat zeggen aangezien we nog nooit een WK hebben gewonnen.
De zwakte in dit elftal ligt niet bij de spitsen of het middenveld (daar hebben we enkele uitmuntende spelers voor) maar bij de defensie. We hebben geen enkele verdediger die mee kan op het allerhoogste niveau. De meesten zijn jong en onervaren, en ook nog eens niet getalenteerd genoeg. Nu is dat niet zo gek aangezien we in Nederland een hekel hebben aan verdedigen (dan krijg je dit soort problemen, goed gedaan Nederlandse voetbalwereld met jullie gezeur op alles dat ook maar enigszins verdedigend overkomt), maar toch; het blijft onze achilleshiel. En een flinke ook.
Als onze tegenstanders op het WK tikkie-takkie voetbal spelen en/of bijzonder goed kunnen counteren gaat onze verdediging vrijwel zeker af als een gieter. ... tenzij Van Gaal ervoor kan zorgen dat de defensie boven zich uitstijgt en dat de verdedigende middenvelders feitelijk als extra verdedigers spelen. Alleen dan is er nog iets van hoop dat we de schade kunnen beperken.
Anders dan onze vrienden van de krant voor wakker Nederland ben ik dus niet ineens bekeerd tot het Van Gaalisme. Dit elftal is gewoon te zwak om écht mee te kunnen doen voor de cup - en dat is het enige waar we ons op zouden moeten richten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten