Defensieve strategie kan afgang voorkomen

Geen categoriemei 15 2014, 9:12
5-3-2 is een prima systeem om de schade mee te beperken.
Louis van Gaal zal zijn speelstijl aanpassen voor het WK. De reden is dat het huidige Oranje gewoon niet in staat is om zijn favoriete 4-3-3 stijl op een gedegen en effectieve manier te spelen. Daarom wordt nu gekozen voor een defensieve strategie; vijf verdedigers, drie middenvelders, twee aanvallers.
Natuurlijk is het de bedoeling dat de vleugelverdedigers actief mee aanvallen, maar in eerste instantie is het hun taak om te verdedigen.
Het lijkt mij een bijzonder verstandige strategie. We hebben dit jaar gezien dat bepaalde teams (zie Chelsea) erg ver kunnen komen als ze verdedigend durven te spelen. Voor de neutrale toeschouwer ziet dat er vaak 'saai' uit, maar het levert wél resultaten op.
Toch is er één probleem: een team moet dat wel kunnen én willen. Bij Chelsea gelooft iedereen in Jose Mourinho. Alle spelers (misschien behalve Hazard) zijn ervan overtuigd dat ze mooie prijzen kunnen pakken onder zijn leiderschap. Daarnaast zijn al zijn spelers in staat om de deur daadwerkelijk dicht te gooien. De verdedigers van The Blues zijn in aanvallend opzicht niet indrukwekkend, maar verdedigend staan ze als een muur. Probeer daar maar eens doorheen te komen.
Oranje bestaat jammer genoeg uit heel andere soorten spelers. Het is nog maar de vraag in hoeverre zij willen wegcijferen voor 'het team.' De meerderheid zijn egotjes die denken dat ze het spel zelf hebben uitgevonden. Daar komt bij dat de verdedigers niet bepaald indrukwekkend zijn. Sterker nog, Oranje heeft de zwakste verdediging in jaren. Zeker die Eredivisie-verdedigers kunnen er niets van.
De kans op een goed resultaat is dan ook, ondanks de veranderde speelstijl, miniem.
Toch is het een verstandige keuze van Van Gaal. Als hij niets verandert is de kans namelijk groot dat we keihard afgaan. Dit Nederlands elftal is niet eens bijna goed genoeg om aanvallend te kunnen spelen. Dat kan alleen als je spelers bomvol energie zitten en de verdediging er staat. Zie je de centrale verdedigers van Oranje nu al 1-op-1 spelen? Dat zou resulteren in twee, mogelijk drie afslachtingen.
Ook met het nieuwe systeem verwacht ik dus niet veel van het WK, maar ik heb er wel vertrouwen in dat het dan in ieder geval geen vernedering voor ons wordt. Op dit moment is dat 't beste waar we op mogen hopen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten