'Oranje tot op het bot verdeeld'

Geen categoriejun 19 2012, 8:00
De beerput gaat open.
Het Nederlands elftal speelde, zoals we weten, bijzonder slecht op het EK. De spelers maakten er een potje van.
De meeste Turken vertelden mij dat het grootste probleem wat hen betreft duidelijk was: er stond geen team. Daar kon ik het alleen maar mee eens zijn.
Het heeft ondertussen even geduurd, maar de beerput gaat nu dan toch open:

17.55: De selectie van Oranje was op het EK verdeeld in twee kampen: het kamp-Sneijder en het kamp-Van Persie. Sneijder & co wilden de aanvallende Ajax-school spelen, terwijl Van Persie en zijn groep een behoudende speelstijl voorstonden. Dat suggereert Jan Hermen de Bruijn van voetbaltijdschrift ELF vanmiddag in BNR Nieuwsradio.

Arjen Robben zal ongetwijfeld deel hebben uitgemaakt van kamp Sneijder, datzelfde geldt ongetwijfeld voor de vele (ex-) Ajacieden in het elftal, waaronder wellicht Rafael van der Vaart en Gregory van der Wiel. De voornaamste proponenten van een verdedigende strategie zullen Van Persie dus zijn geweest, en met hem een stel ex-PSV'ers, waaronder ongetwijfeld Mark van Bommel, maar ook leden van de technische staf als Philip Cocu (en Bert van Marwijk).
Tenminste, daar ga ik vanuit.
Hoe de kampen er precies uitzagen zullen we in de komende tijd ongetwijfeld te weten komen.
Eén ding is echter duidelijk: de spelers vonden het totaal niet relevant dat ze hun land vertegenwoordigden. Ze zaten elkaar bewust dwars of, zoals het AD het verwoordt, ze gunden elkaar het licht in de ogen niet.
Overigens verbaast het me niet dat Robin van Persie graag defensiever wilde voetballen. Hij voelde de hete adem van Klaas Jan Huntelaar in zijn nek; die laatste ging zelfs zover om zich 'de beste spits voor Oranje te noemen'. Van Persie wilde hem ongetwijfeld buiten de basis houden, wat met een defensieve opstelling wel, maar met een offensieve opstelling niet had gekund.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten