'Overheid criminaliseert bijstandstrekkers'

Geen categoriemrt 17 2012, 8:59
Die gekke FNV toch weer. We mogen van mensen met een bijstandsuitkering niet verwachten dat ze een tegenprestatie leveren. Daarmee zou de bijstand 'gecriminaliseerd worden'. Nou moe.

'Er wordt wel een tegenprestatie van bijstandsgerechtigden gevraagd, maar van andere burgers niet. Ik vind het niet normaal als mensen met een uitkering noodgedwongen moeten sneeuwschuiven bijvoorbeeld', zegt FNV Bondgenoten-bestuurder Maaike Zorgman. 'Als bijstandsgerechtigden een tegenprestatie willen leveren, dan kan dat gewoon vrijwillig en dus niet in de vorm van een verplichting. Dat is eigenlijk het criminaliseren van bijstandsgerechtigden. Dan zou je iedere burger moeten verplichten om dat te doen.' (bron: De Groene Amsterdammer 2012/#11)

Sneeuwschuiven, nee inderdaad, dat kun je toch niet van een mens vragen? Stel je voor dat een bijstandstrekker een druipneus krijgt van de kou! Dat zou een nachtmerrie zijn.
Het blijft moeilijk voor de vakbond om feit en fictie van elkaar te onderscheiden. We vrágen van iedereen een tegenprestatie. Belasting heet dat. Dat we iets gaan verwachten van mensen met een uitkering, lijkt me volstrekt vanzelfsprekend. Absoluut niet omdat ik neerkijk op de bijstand. Werken is een prettige en nuttige dagbesteding voor mensen die buiten hun schuld in de bijstand terecht zijn gekomen. Werken is een nog veel nuttigere dagbesteding voor figuren die hun bijstandsuitkering al jarenlang bij elkaar liegen omdat ze te beroerd zijn om te werken.
En laten we wel wezen, wat is sneeuwschuiven nou helemaal voor opoffering? Als je je daar al te groot voor voelt, dan lijkt het me verstandig als we je op een boot richting Alba zetten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten