Palestijnenlobby woedend om 'Israël-propaganda' in GTST

Geen categorieokt 09 2014, 18:00
Een of andere Palestijnenclub is woedend dat één aflevering van de soapserie GTST wordt opgenomen in het prachtige land Israël.
Eigenlijk zou ik hier geen aandacht aan moeten besteden. Maar ik doe het toch, omdat ik vind dat iedereen moet weten hoe Palestijnse lobby-organisaties in Nederland werken en hoe zij anti-Israël-sentimenten (en in het ergste geval antisemitische gevoelens) proberen aan te wakkeren in dit land. Het gebeurt namelijk aan de lopende band.
Het nieuwste geval is de klacht van Diensten en Onderzoek Centrum Palestina (DOCP), een club waarvan Mohammed Rabbae een van de bestuursleden is. Dat zegt eigenlijk al genoeg. De DOCP vindt dat soapserie GTST 'propaganda' verspreidt. Waarom? Omdat GTST voor de 5000ste aflevering naar Israël afreist. Ja, echt.
Israël is een prachtig land. Vandaar ook dat een van de personages uit de serie in een van de afleveringen (vóór de echte aflevering in Israël) zegt: "Het is een overweldigend land, heel bijzonder, en het plaatst misschien alles in een ander perspectief. Je kan er ook luieren en in de zon liggen." Daar is geen woord van gelogen, maar die opmerking vindt de Palestijnenlobby drie keer niks.
De club heeft een boze brief geschreven aan het adres van producent Endemol. Waar het op neerkomt: GTST maakt alleen maar propaganda voor Israël. Lees maar:

Wij beschouwen deze uitzendingen als een morele steun voor Israëls mensenrechtenschendingen, en als een dolkstoot in de rug van de vele Nederlanders die opkomen voor de rechten van Palestijnen. Wij weten niet hoe de "romantische vakantie heel anders afloopt" maar willen graag daarover met u van gedachten wisselen. Het zou de makers van GTST sieren als ze Israël "in een ander perspectief" zouden plaatsen en minstens een kritische noot plaatsen bij deze schendingen van zowel het humanitair recht als het internationaal recht.

De Palestijnenlobby wil niets liever dan Israël zwart maken en het land de schuld in de schoenen schuiven van de Gaza-oorlog:

Is het de programmamakers en de cast ontgaan dat er afgelopen zomer een nietsontziende oorlog heeft gewoed in de Palestijnse Gazastrook, met meer dan 2000 doden, tienduizenden gewonden en een onvoorstelbare verwoesting tot gevolg? Palestijnen moeten zien te overleven tussen de puinhopen waarin het Israëlische leger Gaza heeft veranderd, zonder voldoende voedsel of schoon drinkwater. Voor hen geen "luieren en in de zon liggen".

Uiteraard wordt er met geen woord gerept over de talloze terreurraketten van Hamas of de grote hoeveelheid haattunnels die vanuit Gaza naar Israël liepen om zo aanslagen te kunnen plegen op Israëlische doelen (burgers, openbare gebouwen, het Israëlische leger, etc). Ook staat in de brief niet dat Hamas een terreurorganisatie die als doel heeft om Israël de zee in te drijven.
Het is grote onzin dat er sprake van propaganda als je voor een soapserie naar Israël afreist om daar een aflevering op te nemen. Er is ook geen sprake van propaganda als je zegt dat Israël een prachtig land is. Dat is het gewoon. Ik kan er niets anders van maken. Ik zou tegen Endemol en de complete cast van GTST willen zeggen: laat deze brief van deze pro-Palestijnse propaganda-organisatie (want dat is het) lekker links liggen. Of smijt 'm ongelezen in de prullenbak. Nog beter.
Volg Frank Verhoef op Twitter.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten