Paspoortverlenging voor de nieuwe paria’s

Geen categoriejul 11 2014, 8:59
De exacte cijfers zijn moeilijk te achterhalen maar de schatting is dat er ruim 700.000 eerste generatie Nederlanders in het buitenland wonen bovenop nog eens 1,3 miljoen tweede/derde generatie Nederlanders. In totaal ongeveer 2.000.000 Nederlanders (mensen met de Nederlandse nationaliteit) in het buitenland, waarvan het overgrote deel houder is van het Nederlandse paspoort.
Een (groot) deel van deze mensen zijn in min of meerdere mate te zien als ambassadeurs van Nederland. Ik ben in 2004 voor de tweede keer geëmigreerd uit Nederland en woon in Uruguay. Paspoortverlenging was heel eenvoudig, totdat de Ambassade in Montevideo werd gesloten in 2012. Ik was groot voorstander van de sluiting van de ambassade, want de economische, politieke, culturele belangen van Nederland in en met Uruguay, waren, zijn en blijven zeer bescheiden.
De ambtenaren op het ministerie van Buitenlandse Zaken bedachten daarnaast, dat er via “regionalisering van de dienstverlening” nog wel wat te bezuinigen zou zijn, hetgeen voor Nederlanders in Uruguay inhield dat ze zich vanaf 2012 in de hoofdstad van Argentinië, Buenos Aires moesten vervoegen. Hemelsbreed ligt Buenos Aires 300 km van de hoofdstad van Uruguay, Montevideo. Er ligt veel water tussen (Rio de la Plata) dus de opties zijn: 25 minuten met het vliegtuig (USD 350); 3 uur rechtstreeks met de boot (USD 200); 3 uur auto plus ferry boot van 1 uur (USD 100) of even 650 km omrijden via de brugverbinding bij Fray Bentos/Gualeguachu. De meeste Nederlanders die sindsdien hun paspoort verlengden moeten dan wel een nachtje overblijven in Buenos Aires. Voor velen een kostbare zaak. Bezuiniging voor BuZa betekent dus een forse lastenverzwaring voor de in het buitenland wonende Nederlander.
Om het aantal klachten van in het buitenland wonende Nederlanders te beperken zijn een aantal gemeenten in Nederland gestart met het verlenen van een speciale service. [1]
Ik ben voor bezoek aan Nederland in mei 2014 speciaal op-en-neer gereisd naar Buenos Aires om daar op de Ambassade mijn Nederlandse paspoort te verlengen. Een heel gedoe, met van te voren online afspraak maken, op tijd zijn, foto’s meenemen, gepast betalen, derde wereldland vingerafdrukken, enfin u kent het wel. In de drang naar een nog hogere derde-wereldland-efficiëntie, hebben de ambtenaren op het ministerie van Buitenlandse Zaken vervolgens bedacht, dat de administratieve afhandeling van dit soort zaken (paspoort uitgifte) het best kon gebeuren in het 1141 km verderop gelegen Santiago de Chili.
Natuurlijk duurt het verwerken van een aanvraag en de afgifte van een nieuw paspoort ongeveer 4 derde-wereldland-achtige weken, dus, terwijl ik intussen met mijn nog geldige oude paspoort in Nederland verblijf, bereikte mij een email uit Santiago de Chile, dat helaas de aanvraag niet kon worden afgehandeld, omdat de derde-wereldland-vingerafdrukken waren mislukt. Of ik maar binnen zoveel tijd terug wilde keren naar het loket in Buenos Aires op de Ambassade om het nog eens over te doen.
Gelet op het feit dat ik inmiddels in Nederland verblijf, besloot ik -via vele websites over 'paspoort verlengen in het buitenland'– om de aanvraag opnieuw te doen vanuit Nederland. Vanuit de Veluwe leek de Gemeente Haarlemmermeer (2 uur rijden op en neer, zonder files) de beste optie. Het stadhuis in Hoofddorp en de omgeving zijn niet erg mooi en doen denken aan derde wereldstad Brasilia. Om 13.40 meldde ik mij aan de door vier –een derde wereldland aantal - ambtenaren bediende receptie, voor de afspraak van 14.00. 'Nummer L 049', u wordt opgeroepen via de terminal. Er zaten om 13.45 tenminste 5 ambtenaren achter prachtige loketten derde-wereldland-achtig niets te doen, maar er waren toch wel drie of vier mensen die derde-wereldland-geduldig zaten te wachten op hun beurt. Een alleraardigste jonge vrouw stond me te woord. “Alles klopt, alleen u staat niet ingeschreven in de Gemeente Haarlemmermeer (God zij dank) en dus moet u voor paspoort verlenging binnen onze gemeente bij de balie op Schiphol zijn, tussen vertrekhal 1 en 2.” Daarna kon ik aan de cheffin – met heel veel ervaring – uitleggen hoe moeizaam het allemaal voor mij was geweest en zij nam - niet derde wereldland achtig - de moeite om te kijken of ik die dag nog tussendoor geholpen kon worden. Dat bleek te kunnen, maar dan pas om 19.30. Dat werd 5 uur – derde wereldland- lang wachten, maar ach, het was voor een goed doel, onder bijzondere omstandigheden.
Om 19.15 meldde ik me – te vroeg en dus niet derde wereldland - aan de balie tussen vertrekhal 1 en 2. Een alleraardigste mevrouw van middelbare leeftijd, vroeg, ondanks dat ze met iemand anders bezig was, of ik de meneer was uit U R U G U A Y Y Y Y. Dat was ik. Haar collega zat achter een tussenwand verscholen en was druk in de weer met iets heel belangrijks (lunch/diner) en kwam niet voor de dag; een heus derde wereldland gebruik. Of ik misschien over 45 minuten terug kon komen, want er hadden zich wat bijzondere derde wereldland achtige omstandigheden voor gedaan, maar zo verzekerde de aller aardigste mevrouw mij, ik zou zeker worden geholpen, een niet derde wereldland achtige belofte.
Ik was niet alleen. Ik was afhankelijk van twee andere mensen die de moeite hadden genomen om me deze dag te vergezellen en de belasting was al veel meer geweest dan dat ik met mijn derde wereldlanden ervaringen had kunnen voorzien. Ik bedankte de aller aardigste mevrouw voor haar vriendelijkheid en verzekerde haar dat ik overtuigd was van het feit dat zij er niets aan kon doen, maar dat het mij onmogelijk was nog eens 45 minuten te wachten, zeer niet-derde wereldland achtig gedrag. Ik ben nu twee volle dagen verder, ongeveer USD 1500 lichter en geen paspoort kunnen verlengen. Vanmorgen heb ik alle relevante sites voor Nederlandse paria’s in het buitenland nog eens bestudeerd en na enkele pagina’s te hebben ingevuld, stuitte ik op de volgende pagina, waarna mij de moed nog eens volledig in schoenen zakte.
Het toevoegen en meenemen van bewijsstukken. Velden met een * zijn verplicht. U bent verplicht om voor de afspraak het volgende mee te nemen:
  • Uw oude reisdocument (bij verlies of diefstal een proces verbaal opgemaakt door de Nederlandse politie) en alle andere in bezit zijnde reisdocumenten.
  • Alle buitenlandse verblijfsdocumenten die in uw bezit zijn.
  • Alle buitenlandse reisdocumenten die in uw bezit zijn.
  • Een actueel bewijs van woonplaats in het buitenland met vermelding nationaliteit, maximaal 6 maanden oud.
  • 1 recente pasfoto die voldoet aan de Nederlandse eisen.
  • Indien u gehuwd of gescheiden bent, een afschrift van de buitenlandse huwelijksakte of de scheidingspapieren.
  • Bij wijziging van uw burgerlijke staat een internationale of gelegaliseerde akte hiervan, d.w.z. een afschrift van de (buitenlandse) huwelijksakte of de scheidingspapieren.
*De afspraak kan niet doorgaan als u de originele stukken niet meeneemt.
We kunnen u beter van dienst zijn als bovenstaande bewijsstukken worden gescand en bijgevoegd. U kunt een of meerdere documenten bijvoegen.
Aan volstrekt kansloze gesluierde gevallen en in soepjurken verkleedde haatbaarden staat de ambtenarij rijendik te dringen om die mensen, die waarschijnlijk heel erg lang geen positieve bijdrage zullen kunnen leveren aan de Nederlandse economie en maatschappij, zo snel als mogelijk is de Nederlandse nationaliteit en het Nederlandse paspoort in hun handen te kunnen drukken, maar voor enkele honderdduizenden Nederlanders in het buitenland maken wij het zo – derde wereldland- moeilijk mogelijk.
Ik was er enkele uren strontziek van, vooral ook, nadat ik op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken zag, dat Frans Timmermans eergisteravond -in plaats van zijn energie te besteden aan het behartigen van de belangen van onnozele - steeds meer derde wereldland achtige - autochtone Nederlanders die zich alles aan laten leunen- Nederlands elftal voetbal zat te kijken met Arabische ambassadeurs. [2]
Toen brak mijn klomp.
Krijg zojuist van een Twitter-vriendin de suggestie om aan te geven dat ik momenteel op jihad ben en hen vriendelijk vraag of ze Inshallah (?? ??? ????) een nieuw paspoort kunnen opsturen. Goede kans dat het lukt.
[1] http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/paspoort-en-identificatie/paspoort-aanvragen-in-het-buitenland
[2] http://www.rijksoverheid.nl/ministeries/bz/nieuws/2014/07/10/timmermans-kijkt-voetbal-met-arabische-ambassadeurs.html
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten