Pechtold bemoeit zich tegen sociaal overleg aan

Geen categorieapr 08 2013, 15:15
Wanneer mag Alexander Pechtold zich nou eindelijk burgemeester van Utrecht noemen? We worden zo langzamerhand Pechtold-moe.
D66-leider Alexander Pechtold zit nog steeds in Den Haag om zich tegen het kabinet aan te bemoeien. Het liefst zou hij of een andere D66'er minister worden in het kabinet-Rutte II, maar een tussenformatie lijkt uitgesloten omdat het CDA dat niet wil.
Zo bezien kan het niet lang meer duren voordat Pechtold uit Den Haag vertrekt om elders in het land burgemeester te worden. Voordat het zover is, eist hij dat het kabinet een deadline stelt voor het overleg met de sociale partners. "Voor je het weet, loop je zo het zomerreces in," zei hij vandaag tegen BNR.
Pechtold is kwaad dat hij nog op een brief van premier Mark Rutte moet wachten over de voortgang van het overleg. "Ik ga ervan uit dat die vandaag nog komt." Pechtold vindt het slecht dat het kabinet sinds november aan het overleggen is. Met het opgeheven vingertje, zoals we dat van de D66'er kennen: "Eigenlijk zijn we sinds die tijd aan het afwachten. Het vertrouwen is in die tijd zeker niet toegenomen. Dat is slecht."
U vraagt zich natuurlijk af: wat heeft D66, als partij die aan de zijlijn staat, eigenlijk te eisen in dit overleg tussen het kabinet enerzijds en werkgevers en vakbonden anderzijds? Daarvoor hoeven we alleen maar naar de overkant van het Binnenhof, naar de Eerste Kamer. Het kabinet, dat geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer, heeft de steun van de oppositie nodig om de plannen omtrent bijvoorbeeld de versobering van de WW door het parlement te loodsen.
Wat wil D66 voor die steun hebben? U raadt het al: het zou zomaar kunnen dat D66 het felbegeerde burgemeesterschap van Utrecht voor kereltje Pechtold probeert binnen te halen. Als het kabinet net zo Pechtold-moe is als de rest van Nederland, dan duurt het niet lang meer voordat de D66-leider afscheid neemt van Den Haag. De champagne staat al koud, want dat gaan we vieren!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten