Pedo's, die hun straf hebben uitgezeten, moeten ergens wonen...

Geen categoriefeb 24 2014, 9:00
Het was de rel van de afgelopen dagen. Kindermisbruiker Benno L. heeft zijn straf uitgezeten en woont sinds kort in Leiden. Dat zorgde voor opschudding. Toch moeten we ergens heen met veroordeelde pedofielen die hun straf hebben uitgezeten.
Benno L. heeft iets vreselijks gedaan. Deze oud-zwemleraar misbruikte tientallen jonge meisjes met een beperking. Dat zijn de echte slachtoffers in deze zaak. Zij en hun familie. Mensen die nu doen alsof Benno L. slachtoffer is, zien deze mensen over het hoofd. Dat de zwemleraar nu alweer op vrij is, slaat nergens op. Het is helaas wel een feit waar wij mee moeten dealen. De rechter heeft gesproken. De enige die daar iets aan kunnen doen, zijn politici. Zij kunnen wetten veranderen zodat mensen (in de toekomst) zwaarder gestraft worden en dus langer in de gevangenis moeten zitten.
Als een misdadiger vrij komt, moet hij weer een plekje vinden in de samenleving. Dat levert bijna nooit problemen op. Bij mensen die een zedendelict op hun geweten hebben ligt dat anders. Al valt dat ook mee. Jaarlijks komen zo'n 400 mensen vrij die veroordeeld waren wegens een zedendelict. Het gros van deze mensen is onbekend bij het grote publiek. Als zij ergens gaan wonen, levert dat geen problemen op.
Lenferink
Dat is natuurlijk anders bij mensen die het grote publiek wel kent. Benno L. ergens plaatsen was dan ook een moeilijk karwei. Volgens Teeven werd Benno L. eerst in verschillende gemeenten geweigerd voordat het Openbaar Ministerie een plekje vond. Het was een buitengewoon ingewikkelde klus, aldus de staatsecretaris van Veiligheid en Justitie. De gemeente Leiden durfde het aan. De burgemeester in ieder geval.
Teeven vindt het dapper wat burgemeester Lenferink heeft gedaan. Ergens snap ik dat. Benno L. moest toch ergens wonen. Dat de burgemeester van Leiden zijn lot aan het gedrag van Benno L. koppelde, was een slimme move. Toch bevredigd die actie niet helemaal. Als Benno L. weer de mist in gaat, is burgemeester Lenferink zijn baan kwijt (als hij nog steeds burgemeester in Leiden is), dat is vervelend, maar de schade voor de nieuwe slachtoffers is natuurlijk veel groter.
Suggestie
Daarom moet er meer worden gedaan. Veroordeelde pedofielen in buurten plaatsen waar veel kinderen wonen, is al niet handig. Daar dient rekening mee worden gehouden. Ook Teeven kwam gisteren met een andere, interessante suggestie.

Benno L., die in 2011 werd veroordeeld tor zes jaar cel omdat hij tientallen kleine kinderen had misbruikt en vervroegd vrijkwam, wordt in elk geval een jaar begeleid door hulpverleners en vrijwilligers. Als het aan Teeven ligt, blijven personen die daadwerkelijk een gevaar blijven voor de samenleving levenslang onder toezicht.

Iedereen die zijn straf heeft uitgezeten, verdient een nieuwe kans. Grote risico's nemen is echter onverantwoord.
U kunt mij volgen op Twitter onder de naam @MeijerHerman. Kijkt u ook eens op mijn site.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten