Pieter Broertjes vergelijkt ISIS met Joden na WO2

Geen categorieokt 23 2014, 11:40
De PvdA-burgemeester van Hilversum maakt zichzelf weer eens compleet belachelijk.
Het is niet de eerste keer, maar het is hopelijk wel de láátste keer dat de Hilversumse burgemeester Pieter Broertjes (PvdA) iets doms zegt op de radio. Wat mij betreft moet de voormalig hoofdredacteur van de Volkskrant vandaag nog opstappen voor de opmerking die hij vandaag maakte over ISIS en de Joden die na de Tweede Wereldoorlog naar Israël gingen.
Hij zei: "Nederlanders gingen na de oorlog ook naar Israël om daar tegen de Engelsen te vechten. Wij hebben ze toen ook niet tegengehouden."
We zouden het als uitglijder kunnen kwalificeren, maar ik vrees dat het geen uitglijder is, maar dat Broertjes bloedserieus is. Hij vindt écht dat de jihadi's die zich bij ISIS aansluiten om te koppensnellen in Syrië en Irak te vergelijken zijn met de nog overgebleven Joden die vluchtten naar Israël voor een veilige thuishaven. Zoals cabaretier Diederik Smit (bekend van De Speld en Jalta) zich volkomen terecht afvraagt:
Esther Voet van het CIDI vindt de vergelijking van Broertjes ridicuul en zegt dat haar organisatie graag geschiedenisles wil geven aan hem:
Kamerlid Louis Bontes (VNL) vindt het ook een krankzinnige vergelijking:
Er zit maar één ding op voor Broertjes. Of eigenlijk twee dingen. Hij moet excuses maken. En plein public. En daarna mag hij zijn burgemeestersketting inleveren. Waarom zouden we tolereren dat onze burgemeesters zulke achterlijke dingen zeggen over ISIS en vervolgde Joden na de Tweede Wereldoorlog? Broertjes moet wegwezen. Vandaag nog.
Volg Frank verhoef op Twitter: @fverhoef.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten