Poetin bereidt zich voor op een heftig weekeinde

Geen categoriemrt 03 2012, 18:59
Russen mogen morgen stemmen. De uitslag staat vantevoren al vast (zo werkt dat immers in nep-democratieën): Poetin gaat gewoon winnen.
Toch zijn het spannende dagen voor de huidige premier (en oud-president): men verwacht namelijk nogal wat protesten en wellicht zelfs terroristische aanslagen.

De Russische autoriteiten zetten circa 450.000 militairen en politiemensen in bij de presidentsverkiezingen dit weekeinde. De troepen moeten zorgen voor de veiligheid bij de stembusgang, aldus het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken zaterdag.

Het lijkt me dat dit verhaal twee kanten kent.
Aan de ene kant is het inderdaad mogelijk dat er bepaalde mensen zijn die een aanslag willen plegen. Denk daarbij vooral aan (extremistische) Tsjetsjenen die al tijden verwikkeld zijn in een oorlog met Moskou. Deze mensen vormen een heel serieus gevaar. Ze hebben in het verleden immers verscheidene malen bewezen er totaal geen moeite mee te hebben om duizenden onschuldige burgers de dood in te jagen.
Dat gezegd hebbende acht ik de kans ook vrij groot dat Poetin op deze manier grote demonstraties tegen zijn op handen zijnde overwinning wil tegengaan. Het is immers al weken onrustig in Rusland. Steeds meer mensen hebben door dat 'Vlad' feitelijk de nieuwe tsaar is. Zij zien nog tien jaar onder leiding van het tandem Poetin-Medvedev absoluut niet zitten. En geef ze eens ongelijk: dachten ze net een vrij volk te zijn, staat er een nieuw regime op dat iedere mogelijke vorm van opposite desnoods met geweld de kop indrukt.
Afijn, we leven in interessante tijden. Poetin zal morgen ongetwijfeld winnen, maar kan hij er dan werkelijk twee termijn uitslepen? Pikken Russen dat?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten