Poolse minister klaagt: Nederlandse houding t.o.v. Polen is 'gevaarlijk'

Geen categoriejul 04 2011, 10:46
Nederland heeft genoeg van Poolse avonturiers die het land binnenstromen op zoek naar werk (wat autochtone Nederlanders ook best willen doen, maar dan natuurlijk wél voor een wat hoger loon). Jaroslav is een aardige vent hoor, maar om nou ineens te wonen in een Poolse buurt in hartje Rotterdam; dat gaat wat ver.
Vandaar dat er tegenwoordig steeds meer stemmen opgaan om onze Poolse gasten terug te sturen. En waarom ook eigenlijk niet? We weten al tijden wat massaimmigratie kan doen met een land (met dank aan Turkse, Antilliaanse, maar met name ook Marokkaanse immigranten die zich weigeren aan te passen). Als het even kan willen we het ditmaal voorkomen dat er hele ghetto's ontstaan waarin 'nieuwkomers' zich gemakkelijk kunnen afschermen van de rest van de maatschappij, waardoor ze niet hoeven te integreren, de taal niet hoeven te leren, en net kunnen doen alsof ze nog altijd in het eigen moederland wonen - alleen dan een rijkere versie ervan.
Dat klinkt allemaal natuurlijk bijzonder logisch. Helaas vindt Polen dat niet zo'n heel goed plan. En dus krijg je dit soort uitspraken van de minister van Economische Zaken van het Oost-Europese land:

"We maken ons zorgen over deze ontwikkeling. Het Europese systeem van vrij personenverkeer kan zo uit elkaar vallen. Ik ben bezorgd over de afkoeling van het Europese enthousiasme in Nederland.”

Die Polen leren snel, zeg. Als er iets gebeurt wat je niet bevalt moet je gewoon net doen alsof armageddon in zicht is. Zo doet men dat al jaren in Europa. Één kritische noot over de Europese Unie en je wordt meteen op je vingers getikt; of je dat soort radicale uitspraken voortaan even achterwege kan laten. U wilt toch niet verantwoordelijk zijn voor het einde van de Unie?
Afijn, u bent onderhand ongetwijfeld bekend met deze Europese rederering / chantage. Het slaat natuurlijk nergens op, maar daar gaat het niet om. Het is gewoon een prima manier om iedere vorm van kritiek (bij voorbaat) de kop in te drukken.
Het zal de heer Waldemar Pawlak verbazen (want zo heet de minister), maar je blaast de EU niet meteen op als je de immigratie - ja, ook van mede-Europeanen - ietwat beperkt of in ieder geval reguleert. Nederland kan nu eenmaal niet de ene na de andere horde Polen in zich opnemen. Dat is simpelweg onmogelijk.
Júíst als de EU wil blijven bestaan zullen landen als Polen moeten accepteren dat Nederland dit soort zaken zelf regelt. Niet Polen terugsturen, maar een one size fits all-aanpak voor heel Europa zal het einde van de EU inluiden. Geef individuele lidstaten wat meer de ruimte en je zult zien dat de Unie het nog best eens een tijdje kon uithouden (hoewel in een andere vorm dan de huidige - zie ook de problemen met Griekenland).
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten