Polen pikt het niet dat minister Kamp werkloze Polen wil uitzetten

Geen categoriemei 14 2011, 16:34
En niet helemaal onterecht. Nog een reden om de verzorgingsstaat te beperken.
Minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) wil buitenlanders, waaronder met name Oost-Europeanen, die niet in hun eigen onderhoud kunnen voorzien Nederland uitzetten. Kamp beroept zich op een, kennelijk bestaande, EU-regel dat geen onredelijk beroep gedaan mag worden op de sociale middelen van een ander land. Al is de realiteit nu (nog) dat nauwelijks Oost-Europeanen een uitkering ontvangen.
Een Poolse minister heeft vandaag uitgehaald naar Nederland; mocht er daadwerkelijk werk gemaakt worden van het uitzetten van Polen, dan zal Polen naar het Europese Hof van Justitie stappen:
"Het kan niet zo zijn dat een land eerst belastingen int van buitenlanders die in het land werken, en ze daarna het recht op sociale zekerheid ontzegt als ze hun baan kwijtraken."
Geen onredelijk argument. In hoeverre Nederland van de Europese overheid de gewenste beperkingen mag doorvoeren is dan ook nog maar de vraag.
Het onderstreept hoe dan ook eens te meer dat het probleem dat Kamp wil oplossen - dat we in Nederland tegelijkertijd betrekkelijk veel werklozen én veel arbeidsmigranten hebben - moeilijk of misschien zelfs onmogelijk is op te lossen door de arbeidsmigranten aan te pakken. Andere plannen van Kamp, om het probleem te bestrijden door ondernemers extra verplichtingen te geven zijn vermoedelijk al net zo zinloos.
Dan resteert de toch al meest voor de hand liggende oplossing: uitkerings'rechten' beperken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten