Politie snapt zelfverdediging niet

Geen categorienov 07 2014, 10:00
De politie onderzoekt of het oké is om een gewapende overvaller op zijn bek te slaan.
Woensdagavond rond 23:00 uur wist een cafébezoeker in Roermond een gemaskerde overvaller met een breekijzer met één rake vuistslag uit te schakelen. Daarna werd de politie gebeld en kon de overvaller netjes worden aangehouden. De politie had het niet makkelijker kunnen hebben. Eind goed, al goed dus? Neen, niet in Nederland:

De politie bekijkt of de kroegbezoekers zich schuldig hebben gemaakt aan een strafbaar feit. "Deze mensen worden gehoord en daarbij wordt ook gekeken of er strafbare feiten zijn gepleegd," bevestigt een woordvoerder van de politie tegenover 1Limburg.

Waarom zou het op welke manier dan ook strafbaar zijn om een gewapende overvaller op zijn bek te slaan? De politie zou de alerte cafébezoeker juist moeten bedanken voor zijn kordate optreden. Wat mij betreft verdient hij juist een bloemetje. Wat zou er zijn gebeurd als hij niet had ingegrepen? Wat had de overvaller dan allemaal wel niet kunnen doen? Ik moet er niet aan denken.
De woordvoerder van de politie zegt ook: "Het lijkt erop dat het hier om zelfverdediging gaat. De overvaller zou op heterdaad zijn betrapt en dan mag je iemand vasthouden tot de politie er is." Waar is dat onderzoek dan voor nodig? Iedere overvaller moet weten dat hij met zijn 'beroep' grote risico's loopt. Die klap was gewoon verdiend. Laat de cafébezoeker dus gaan en zet de overvaller achter slot en grendel.
Volg Frank Verhoef op Twitter: @fverhoef.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten