Poolse premier eist excuses Obama

Geen categoriemei 30 2012, 17:48
'Poolse concentratiekampen'.
De premier van Polen, Donald Tusk, is woedend op de Amerikaanse president Barack Obama. En terecht. Toen Obama de WOII-held Jan Karski een medal of freedom gaf sprak hij namelijk over de belangrijke rol die hij had gespeeld in het aan de tand stellen van concentratiekampen tijdens de oorlog. In plaats van nazi-kampen had Obama het echter over Poolse kampen.
Als Pool is dat natuurlijk een geweldige belediging. De kampen stonden weliswaar op Pools grondgebied, maar daar kon men weinig aan doen. Polen was toen immers bezet door de nazis: zij hadden de kampen gebouwd en zij gebruikten ze om joden en andere ongewenste volkeren en individuen af te slachten.
Het Witte Huis heeft ondertussen al gezegd dat Obama 'nazi-kampen in Polen' bedoelde, maar zo gemakkelijk komt hij er niet mee weg. Zeker niet omdat de tekst van de speech op de website van het Witte Huis nog altijd niet is aangepast.
Het is een blunder van formaat - een tikkeltje belangrijker dan 'Amercia' - omdat er hier daadwerkelijk sprake is van een internationale rel.
Overigens bewijst Obama wel weer eens dat hij alles behalve 'de meest intelligente man is' die zich ooit president heeft mogen noemen (wat toch een talking point is van de media).
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten