Prima plan van Teeven: levenslang toezicht op zedendelinquenten

Geen categorieapr 19 2011, 10:15
Mr. Law and Order doet zijn bijnaam eer aan.
Staatssecretaris Fred Teeven wil dat zedendelinquenten levenslang onder toezicht blijven staan. Dit om ervoor te zorgen dat ze niet nog een keer de fout ingaan.

Zedendelinquenten zouden zich telkens bij de reclassering moeten melden of ineens huisbezoek kunnen krijgen. Ook elektronisch toezicht of seksremmende medicijnen zijn een optie.

Teeven beseft dat permanent toezicht een ingrijpende maatregel is. Maar hij wil het misschien toch invoeren vanwege de grote impact die zedenmisdrijven op de maatschappij hebben.

Dit lijkt mij een buitengewoon goed plan. Daders van zedenmisdrijven kunnen niet zomaar losgeslaten worden op de samenleving als hun gevangenisstraf erop zet. Het gebeurt te vaak dat zijn hun misdaad herhalen. De samenleving - en dan met name vrouwen natuurlijk, maar ook kinderen - moet tegen ze beschermd worden.
Dat gezegd hebbende vraag ik me af waarom Teeven niet pleit voor hardere maatregelen die wellicht nog effectiever zijn. Laten we in ieder geval debatteren over de mogelijkheid om pedofielen en verkrachters (chemisch) te castreren - al dan niet op vrijwillige basis. In Polen gebeurt dit nu al. Als het daar kan moet het hier in principe ook kunnen.
Toezicht is belangrijk, maar is het voldoende? Is het meer dan een 'goed begin'? Ik waag het te betwijfelen. Aangezien zedenmisdrijven inderdaad een bijzonder grote impact hebben op de samenleving moeten we ons afvragen of we niet nóg verder moeten gaan.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten