Provinciale Statenverkiezingen Open Draad

Geen categoriemrt 02 2011, 20:00
Wie wint vandaag de strijd om de Eerste Kamer? Wordt het de gedoogcoalitie, mogelijkerwijs met SPG, of toch de oppositie? We gaan het vanavond zien.
Update Michael:
Het valt Spitsnieuws ook op dat de huidige stand van zaken "gunstig" is "voor de coalitie". Op dit moment is er mét de SGP een meerderheid voor rechts.
Update Michael:
Met 50% van de stemmen geteld 37 zetels voor de coalitie, 38 met SGP erbij. Dan zou rechts dus alsnog de winnaar zijn van de verkiezingen.
Update Michael:
Jaap Jansen zegt nu dat de werkelijke uitslag 37 zetels is voor de coalitie. Als dat klopt komt rechts met de SGP op 38 of 39 zetels uit. Dat zou acceptabel zijn voor het kabinet.
Update Michael:
Het NRC heeft het naar zijn zin: deze PvdA-krant bericht dat de VVD geschrokken is, de sfeer bij het CDA bedrukt, en die bij de PVV "timide". Hoewel dat allemaal te begrijpen is, is het niet zo slim van de betrokken partijen dat ze zich zo laten kennen (en het is een beetje onaardig van het NRC dat het op deze subjectieve manier bericht over deze verkiezingsavond, maar, afijn, dat zijn we onderhand wel gewend van deze salonsocialisten). Ten eerste is de uitslag nog niet bekend. Het kan best dat rechts alsnog met een meerderheid uit de bus komt. Ten tweede is niet alles definitief verloren als rechts op 37 uitkomt. Er kan nog altijd zaken gedaan worden met bepaalde partijen, waaronder D66.
Dat gezegd hebbende is het natuurlijk wel zo dat bepaalde beleidsterreinen problematisch worden. Denk dan met name aan Immigratie. De vraag is hoe de PVV daar in dat geval mee omgaat - ik vrees dat het antwoord voor de hand ligt. En dat is wél een beetje zorgwekkend. Dan nog geldt, overigens, dat de coalitiepartijen op zijn minst een masker moeten opzetten. De VVD wint, het CDA beperkt de schade, de PVV komt als nieuwkomer met 9 zetels in de Senaat. Zo kun je het óók presenteren, ook al denk je er achter gesloten deuren net iets minder positief over denkt.
Update Michael:
Het heeft er alle schijn van dat de coalitie uitkomt op 35,5 á 36 zetels. Met de SGP erbij hangt het er dan om. Het blijft dus spannend en het wordt een lange, lange avond.
Update Isser: Mooie link (h/t Joshua) De meerderheidsindicator voor de Eerste Kamer: http://www.novumuitslagencentrum.nl/index.php
Update Isser:
Mooi staaltje agitprop van de Staatsomroep. Na 23:00 wordt het duidelijk wat er aan de hand is. Nu is het leuk voor de Buehne. Beeldvulling.
Update Michael:
Volgens de NOS komt de gedoogcoalitie uit op 35 zetels (15 voor VVD, 11 voor CDA, 9 voor PVV). Met de SGP erbij komt rechts dan op 37 zetels uit, één zetel te weinig.
Dat is geen goed nieuws voor rechts...
Tenminste: ik denk dat de 'prognose' wat bijgesteld moet worden. De PVV kleiner dan het CDA? Mogelijk, maar niet zeer waarschijnlijk. Even afwachten dus.
Wie wint vandaag de strijd om de Eerste Kamer? Wordt het de gedoogcoalitie, mogelijkerwijs met SPG, of toch de oppositie? We gaan het vanavond zien.
Hier is in ieder geval mijn voorspelling (doet u even mee, wel zo leuk).
Vooraf: ik denk dat er meer PVV'ers hebben gestemd dan het journaille rekening mee heeft gehouden. Als zodanig denk ik dat de partij van Geert Wilders weleens de op één na grootste, of zelfs de grootste, kon worden in de Senaat.
Ik opteer voorlopig voor de op één na grootste, omdat de VVD nog altijd groter is in de peilingen voor de Tweede Kamer. Echter, het kon weleens heel close worden, ook omdat er VVD'ers zijn die strategisch op het CDA stemmen.
Het CDA zal verliezen. Dat is duidelijk. De enige vraag is hoeveel.
Voorspelling: 15-14-9 (VVD, PVV, CDA). Dit houdt in dat de coalitie op precies 38 zetels uitkomt. Met de SGP erbij 40.
De rest van de partijen: GroenLinks 4, 50Plus 2, PvdD 2, D66 5, ChristenUnie 4, SP 7, PvdA 11.
Als dit inderdaad de uitslag wordt kan rechts zich in de handen wrijven: ten eerste omdat er dan een rechtse meerderheid is in de Eerste Kamer, ten tweede omdat links dan nog verdeelder is dan het nu al is. Overigens was mijn enige echte linkse twijfelgeval GroenLinks; of vier, of vijf zetels. Uiteindelijk heb ik ervoor gekozen één zetel van de Groenen te geven aan de Democraten van Alexander Pechtold.
Nog een voorspelling: als deze uitslag klopt komen er twee mensen onder druk te staan, namelijk Maxime Verhagen en, jawel, Job Cohen. Als de regering er echt nét niet in slaagt een meerderheid te behalen geldt dat alleen voor Verhagen.
Voor de rest kunt u deze post beschouwen als een Provinciale Statenverkiezingen Open Draad. Hier kunt u de rest van de avond dus op uw gemak praten en debatteren over de verkiezingsuitslag.
U kunt de live-uitzending van de NOS over de verkiezingen hier live kijken (begint om 20:30 uur).
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten