PvdA-politicus betrapt bij afromen anti-jihadsubsidie

Geen categoriesep 20 2014, 11:30
Geschokt en verdrietig.
Net als Gerton van Unnik ben ik diep geschokt en buitengewoon verdrietig dat een PvdA-politicus op heterdaad betrapt is bij het afromen van anti-jihadsubsidies. De Volkskrant legt uit wat er precies gebeurd is:

De een is FORUM-programmamanager en PvdA-politicus Halim el Madkouri, de ander de Haagse Berber-activist Farid L. Laatstgenoemde gaf kort voor de staandehouding onder het oog van een aantal undercoveragenten in een koffiebar een enveloppe met vierduizend euro in contanten aan El Madkouri.

Volgens het Openbaar Ministerie was dat geld bedoeld om gematigde moslims te helpen in hun strijd tegen het jihadisme... en om extremistische jongeren te deradicaliseren. Dit zou moeten gebeuren vanuit de moslimgemeenschap zelf.
Op zich leuk bedacht, ware het niet dat El Madkouri en Farid L. andere plannen hadden. De twee waren betrokken bij vijf 'weerbaarheidsbijeenkomsten' voor ouders van radicale jongeren, die waarschijnlijk naar Syrië wilden afreizen om zich daar bij al-Nusra of ISIS te voegen. Farid L. zegt dat het geld afkomstig was uit een voorschot van 40.000 euro dat hij van FORUM had gekregen om dit soort bijeenkomsten te organiseren. Volgens hem mocht hij dat alleen doen als hij El Madkouri een behoorlijke som toeschoof, in dit geval dus 10% van het voorschot.
Niet geheel verrassend ontkent El Madkouri de beschuldigingen. Het is allemaal onzin, zegt hij: hij had Farid gewoon geld geleend om een appartement te kunnen kopen in Marokko. Nu betaalde hij die lening terug - heel normaal, volkomen legaal.
Het enige probleem voor de PvdA'er (nou ja, behalve dan dat hij het geld stiekem kreeg toegeschoven en dat Farid heeft toegegeven dat het een afkoping was)? Het OM gelooft dat dit soort corruptie stelselmatig plaatsvindt bij anti-radicaliseringsprogramma's:

Het Openbaar Ministerie onderzoekt fraude en corruptie bij tenminste vijf grote anti-radicaliseringsprojecten. Dat blijkt uit onderzoek van de Volkskrant naar misbruik van subsidies voor het bestrijden van jihadisme in Nederland... Naast deze projecten onderzoekt het OM inmiddels vergelijkbare initiatieven in Rotterdam en Amsterdam.

De PVV heeft onmiddellijk vragen gesteld over deze materie. Geert Wilders en de zijnen eisen dat dit soort projecten niet langer gesubsidieerd worden. Ze zouden sowieso niet werken, bakken met geld kosten, en nu dus ook nog eens een ideale manier zijn voor zogenaamde gematigde islamitische activisten om zich te verrijken. De partij laat weten in een persbericht:

De PVV wil dat het kabinet de subsidies voor anti-radicaliseringsprojecten onmiddellijk stopzet. PVV-Kamerlid Machiel de Graaf ziet twee belangrijke bezwaren tegen deze maatregelen van het kabinet. “Het levert niets op in de strijd tegen jihadisme. Ook in Groot-Brittannië blijkt het jarenlang versterken van zogenaamde liberale moslims faliekant mislukt. Bovendien frauderen de islamitische sleutelfiguren op grote schaal met de subsidies, zoals de Volkskrant vandaag aantoont.” De PVV wil een debat met minister Asscher over de anti-radicaliseringssubsidies.

Het vervelende is dat de strijd tegen de radicale islam een ideologische strijd is. Ja, soms moet er geweld worden gebruikt om extremisten uit te schakelen, maar met alleen maar militaire avonturen (of zelfs het vastzetten van extremisten) komen we er niet. Deradicaliseringsprojecten en initiatieven van verlichte moslims om de islamitische gemeenschap in ons land te moderniseren (of eigenlijk: verlicht te maken) moeten gesteund worden. Daarbij moet natuurlijk wel gecontroleerd worden wat er precies gebeurt met de subsidie en wie de mensen zijn die de projecten organiseren, maar het heeft weinig nut om er alleen een militaire strijd van te maken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten