PvdA wil geen cent meer bezuinigen

Geen categorieokt 16 2014, 13:00
De overheid geeft lekker veel geld uit, en dat vinden de socialisten van de PvdA wel prima zo.
De PvdA-fractie zet de hakken in het zand: de overheid moet vooral net zo groot blijven zoals het nu is, het liefst nog wat groter. Ik citeer PvdA-Kamerlid Ed Groot, die vandaag tijdens een gesprek met staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) heeft aangegeven wat zijn partij wil qua hervorming van het belastingstelsel. In ieder geval géén bezuinigingen: "Dat is niet onze inzet. Het land zit niet te wachten op weer nieuwe bezuinigingen."
CDA en D66 willen een kleinere overheid, de PvdA wil dat absoluut niet, fan als de socialisten zijn van een grote overheid die bakken met geld rondpompt en er lustig op los nivelleert.

Volgens Groot wil D66 "met een sloophamer de sociale voorzieningen te lijf". Niettemin is hij bereid om "zonder taboes" te praten over alle mogelijkheden. Ook de andere partijen willen dat. Het kabinet gaat nu de mogelijkheden op papier zetten. Wanneer er verder wordt gesproken, is nog niet duidelijk.

Staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) onderstreepte na afloop van de verkenningsronde dat "overal over te praten valt". Dat geldt dus ook voor nieuwe bezuinigingen. "Het heeft niet onze voorkeur, maar we zijn niet doof voor goede ideeën."

Overigens heeft Groot van de PvdA helemaal gelijk als hij zegt dat Nederland niet zit te wachten op nieuwe bezuinigingen. Dat komt omdat politiek Den Haag iets anders verstaat onder bezuinigingen dan de rest van Nederland. Bezuinigingen zijn namelijk bedoeld om de uitgaven van de overheid terug te dringen. De politiek vindt dat lastenverzwaringen óók bezuinigingen zijn. Dat zijn het natuurlijk niet; het zijn lastenverzwaringen. Wij moeten dus meer geld ophoesten om de overheid zo vet te houden als het nu is.
Waar Nederland wél op zit te wachten zijn lagere belastingen. Dat kan alleen als de overheid minder geld gaat uitgeven aan onzinnige linkse hobby's als Ontwikkelingshulp en het instandhouden van de uitdijende verzorgingsstaat. Dat wil de PvdA niet. Is dat even mooi, want wij willen de PvdA niet. Waar blijven de nieuwe landelijke verkiezingen? Dan zullen we de PvdA eens flink nivelleren qua zetelaantal in de Tweede Kamer.
Volg Frank Verhoef op Twitter.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten