PvdA'er wil koning flink korten op salaris

Geen categorieapr 03 2014, 8:59
Ik kan het mijn mond bijna niet uit krijgen, maar: de PvdA heeft zowaar een keer een goed idee.
Kamerlid Jan Vos laat namelijk weten dat hij graag wil dat de Grondwet wordt aangepast om het salaris van de koning behoorlijk te verlagen. Zo zou Willem-Alexander zich ook aan de Balkenendenorm moeten houden én belasting gaan betalen.

„Iedereen die een baan heeft die betaald wordt door de belastingbetaler, valt onder de balkenendenorm. Dus waarom onze Koning dan niet?” vraagt de sociaaldemocraat zich af.

Zoals je zou verwachten van een Kamerlid met knikkende knieën wil hij daarna meteen duidelijk maken dat hij écht geen hekel aan de koning heeft. Welnee, hij is een groot fan van Oranje:

De monarchie is een belangrijk symbool van ons land en ons koningshuis levert goed werk. De Koning krijgt daarom paleizen, auto’s, vliegreizen en personeel op kosten van de belastingbetaler.”

Omdat ze een symbool zijn krijgen ze al die dingen kosten van de belastingbetaler, en jij vindt dat in principe helemaal niet erg? Ik wil ook wel symbool worden van ons land. Waar kan ik solliciteren?
Hoe dan ook, we vergeven hem die paniekaanval maar even waardoor hij zijn Oranje credentials aan probeert te tonen maar even, vervolgens zegt hij:

Maar volgens het Kamerlid hoef je geen PvdA’er te zijn om je af te vragen waarom de Koning geen en ondernemers, verpleegsters, agenten en onderwijzers wél belasting moeten afdragen over hun inkomen.

Dat is dan wel weer waar. Het is niet uit te leggen dat iedereen erop achteruit gaat behalve de koning. Zeker gezien het nivelleringsfeestje van Hans Spekman.
Op dit moment krijgt de Koning een jaarlijkse toelage van ruim 800.000 euro. Dat is een belachelijk hoog bedrag. De Balkenendenorm is dan inderdaad beter: die komt nu onder de 200.000 euro uit. Natuurlijk moeten we uiteindelijk toegroeien naar het punt waarop de koninklijke familie helemaal geen belastinggeld meer ontvangt en gewoon leeft van het fortuin dat ze tot nu toe hebben verzameld (gewoon investeren; daar kunnen jullie prima van leven, Willem), maar goed, het voorstel is al een hele verbetering ten opzichte van de huidige situatie.
Dan gaan we nu zien of de rest van de Tweede Kamer dapper genoeg is om dit voorstel te steunen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten