PvdA'ers: "Samsom moet menselijke kant laten zien!"

Geen categorieokt 10 2014, 19:00
Ah ja, dat lost het electorale probleem ongetwijfeld op!
De notoire driftkikker, agressor en egoïst Diederik Samsom heeft het knap lastig. Waar hij zijn partij twee jaar geleden nog tot grote hoogten bracht (38 zetels, na de VVD de grootste partij van het land, en meteen ook maar even coalitiepartner) wordt hij nu gezien als een probleem. Zo bleek uit een recente peiling dat bijzonder weinig PvdA-kiezers hem zien zitten als lijsttrekker bij de volgende verkiezingen. 

Waarom deze cijfers van belang zijn? Omdat ze zo sterk contrasteren met die van Samsom en aangeven hoe ongelooflijk beroerd diens positie binnen de PvdA momenteel is. Want Samsom kan helemaal niet bogen op een meerderheid binnen zijn partij voor diens leiderschap: hij eindigt met 11% onderaan de top drie waarin Dijsselbloem (22%) en Asscher (33%) het zilver en het goud binnenslepen.

Maar ook bij zijn eigen kiezers kan de Leidenaar geen potjes meer breken: met 36% voor Asscher en slechts 19% voor Samsom geven ook de PvdA-kiezers de voorkeur aan de vice-premier boven de fractievoorzitter.

Volgens verschillende PvdA-prominenten, -mastodonten, -olifanten, -giraffes en-weet-ik-welke-andere-soorten-grootheden komt bovenstaande eerst en vooral door Samsoms presentatie. Hij wordt véél populairder en geliefder als hij zich voortaan van zijn "menselijke kant" laat zien (blijkbaar heeft hij tot nu alleen zijn robot- dan wel dierenkanten getoond aan de kiezers). Ja, ja, laat hem wat vaker over straat lopen, arme moeders in de armen sluiten, en zieke kinderen en bejaarden een aai over de bol geven. Misschien een "jeetje, wat is dit erg!" terwijl de tranen over zijn wangen lopen en voila, de PvdA is weer terug van weggeweest.

Met name de hoge snelheid waarmee grote hervormingen in de zorg en sociale zekerheid per 1 januari 2015 worden doorgevoerd baren de oud-bewindspersonen zorgen. Omdat gemeenten hier veelal niet klaar voor zijn, kunnen de decentralisaties "desastreus" uitpakken, zo vreest oud-minister Jacqueline Cramer van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu. Zij zegt dan ook: "Samsom moet nu zijn menselijke hart laten zien".

Het zal mevrouw Cramer verbazen, maar het is best mogelijk dat kiezers het gehad hebben met Samsom omdat ze tegenwoordig beter begrijpen wie hij is dan in 2012. Hij is keihard, egocentrisch, berekenend, activistisch en een driftkikker pur sang. Zijn "menselijke kanten" zijn de afgelopen jaren bijzonder goed in beeld gekomen en de kiezer heeft besloten dat hij daar nu al genoeg van heeft.
Daar komt bij dat kiezers hun mening ook nog eens baseren op het beleid en gedrag van een leider. PvdA'ers zijn ontevreden omdat Samsom in hun ogen verantwoordelijk is voor het regeringsbeleid en het stemgedrag van de fractie. Heel gek, maar hij lost dat probleem niet op door af en toe vriendelijk naar de camera te lachen; zeker niet aangezien zijn glimlach er vaak bijna maniakaal uitziet.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten