PVV en SP winnen een zetel, D66 veruit de grootste

Geen categoriejul 06 2014, 10:14
De VVD en de ChristenUnie leveren een zetel in.
Een nieuwe zondag, een nieuwe peiling van Maurice de Hond. En wat voor één: uit het onderzoek van deze week blijkt namelijk dat de VVD weer eens een zetel heeft verloren. De PVV profiteert daarvan.
Als er vandaag verkiezingen waren zou de VVD genoegen moeten nemen met 22 magere zetels. Daarmee zou die partij de tweede, derde of vierde partij van het land zijn. De SP en het CDA hebben namelijk net zoveel virtuele zetels, wat komt doordat de socialisten er zowaar een zetel op vooruit zijn gegaan, wat ongetwijfeld komt doordat linkse kiezers niet tevreden zijn met het regeringsbeleid.
Interessant genoeg heeft ook de ChristenUnie één virtuele zetel moeten inleveren. Het goede nieuws voor de progressieve christenen is dat ze ten opzichte van de Tweede Kamerverkiezingen van 2012 nog altijd twee virtuele zetels winst hebben geboekt. Zeven zetels voor de CU is gewoon buitengewoon goed.
Door de veranderingen van deze week is D66 met gemak de grootste partij van het land. De top vijf staat weliswaar binnen 5 zetels van elkaar, maar dat komt vooral door het gelijke spel van VVD, SP en het CDA. D66 heeft namelijk nog steeds 26 zetels, aldus De Hond. De voorsprong ten opzichte van de mogelijke runner-up bedraagt dus vier zetels. In het verleden was dat niet heel indrukwekkend, tegenwoordig is het dat wél. Het veld ligt immers erg dicht bij elkaar.
Hoewel er achter D66 het één en ander gebeurt blijft die partij heel stabiel. Als het zo doorgaat wordt Pechtold de volgende premier van Nederland, wat nogal ironisch is aangezien zijn partij in principe hetzelfde beleid wil dat Rutte II uitvoert, waar iedereen juist over zeurt. Maar goed, blijkbaar heeft de Nederlandse kiezer dat niet door of laat hem dat koud omdat hij gewoon een 'nieuw' gezicht wil zien - veranderen om het veranderen dus.
Jammer, maar zo gaat dat tegenwoordig in dit land. Vergeet niet: in een democratie krijgt het volk de leiders die het verdient. Klaarblijkelijk verdienen we niet beter dan Rutte en/of Pechtold.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten