PVV kan grootste partij in Den Haag worden

Geen categoriedec 10 2013, 20:30
In de stad Den Haag kan de partij van Wilders de grootste worden. Dan krijgen we dus een verschrikkelijk links college.
Een woord vooraf: met peilingen kun je niet zoveel zolang de campagne voor de raadsverkiezingen niet is begonnen en de kiezer nog zweeft - het kan nog alle kanten op - maar uit de TNS/Nipo-peiling van vandaag blijkt dat de PVV in één klap de grootste partij van de stad Den Haag kan worden.
Andere opvallende verschuivingen in de peiling, in vergelijking met de zetelverdeling nu: de VVD zou twee zetels verliezen (van zeven naar vijf), de regenteske PvdA zou niet langer de grootste zijn (dat is dikke winst voor de stad) en nieuwkomer Richard de Mos zou met drie zetels in de raad kunnen komen.
Wat de peiling, die uitgebreid besproken wordt bij Omroep West, duidelijk maakt is dat de Haagse kiezer de landelijke trend volgt waarin VVD en PvdA verliezen en lokale partijen en de PVV fors winnen. Maar wat voor gevolgen heeft dat voor de stad Den Haag? De Haagse PVV-fractie was en is deze raadsperiode echt een rommeltje - de ene PVV'er na de andere stapte op - en hoe groot de PVV ook wordt in Den Haag, die partij belandt niet in het college van B&W. Ik leg zo uit waarom.
De PVV maakt indirect de weg vrij voor een ultralinks college. Nu zit er nog een gematigd links/rechts college van PvdA, VVD, D66 en CDA. Het lijkt het best haalbare in een stad met grote allochtone wijken waar veel PvdA-stemmers wonen. Een alternatief college dat er wat mij betreft na de verkiezingen moet komen, bestaat uit een coalitie van VVD, D66, CDA en Richard de Mos (die dolgraag wethouder wil worden in zijn stad). Hoe rechtser, hoe beter.
Ik weet dat ik tegen schenen ga schoppen, maar ik zeg het toch. Er schuilt een groot gevaar in het feit dat de PVV de grootste kan worden. Hoe meer zetels voor de PVV, hoe minder er over blijven voor een centrum-rechts college. Want niemand gaat met de PVV in zee. Ik overdrijf niet. Het staat nu al vast, al is het maar omdat de PVV helemaal geen verantwoordelijkheid wil dragen. Alleen de VVD zou een samenwerking overwegen, maar VVD en PVV halen - helaas - samen geen meerderheid.
PvdA wil dolgraag een keer over links regeren met SP, GroenLinks, D66 en de Haagse Stadspartij. Het zou een horrorscenario zijn, een ware nachtmerrie voor mij als inwoner van Den Haag. Een links college zou van Den Haag een tweede Amsterdam maken. Een anarchistische bende dus waar je nog niet dood gevonden wil worden.
Met een links college worden autobezitters, huizenbezitters en brave burgers weggepest tot er alleen nog maar woonwijken overblijven met socialehuurprojecten om nieuwkomers te pleasen. Dan krijgt de PvdA steun voor het plan om 'oldtimers' (lees: doodnormale benzineauto's ouder dan 12 jaar) uit de stad te weren. Laten we het maar niet hebben over de vrijheidshatende agenda van de Haagse GroenLinks en SP, want ik wil niet dat mijn lezers straks van het balkon springen.
Dat de PVV de grootste kan en misschien wel gaat worden, betekent niet dat er ook een rechts college komt in Den Haag. Integendeel zelfs.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten