PVV kukelt onderuit in nieuwe peiling

Geen categoriemrt 23 2014, 10:15
Dankzij virulente discriminatie en een grote politieke rel zou Wilders bij denkbeeldige verkiezingen afscheid moeten nemen van vijf fractiegenoten.
"Willen jullie meer of minder Marokkanen?" Het is een flinke tijd geleden dat een zestal woorden zoveel politieke opschudding teweegbracht, maar Geert Wilders heeft het desondanks toch gewoon voor elkaar gekregen door ze te gebruiken bij een speech in Den Haag afgelopen woensdag. Sindsdien is het snel gegaan: de PVV heeft twee Kamerleden verloren, één europarlementariër, enkele gemeenteraadsleden en zelfs wat afgevaardigden van de provinciale staten gaven hun politieke pijp aan Maarten. De PVV is zienderogen kleiner dan pakweg een halve week geleden.
Maar het zijn niet alleen afsplitsingen die de PVV kleiner maken; de kiezer stemt ook er lustig op los op andere partijen. De PVV maakt dientengevolge in de peilingen vandaag een smakkerd welke in de orde van grootte niet meer is voortgekomen sinds de 'genivelleerde zorgkosten'-rel waarbij de VVD haar aanhang flink zag slinken.
Eén ding is duidelijk: er is een klein groepje PVV-kiezers dat kostte wat het kost Geert Wilders zal blijven volgen. Zelfs als Wilders bij wijze van spreken de Hitlergroet zou introduceren als officieel partijsaluut, en zelfs als Wilders met bruinhemden door de straten zou marcheren zou deze groep kiezers nog steeds de PVV verkiezen boven alle andere partijen.
Maar de waarheid is: dat is echt maar een klein groepje. Als deze open wond nog even blijft dooretteren, loopt de PVV echt helemaal leeg. Nederlandse kiezers zijn over het algemeen geen racisten, geen xenofoben of haters van hele groeperingen zoals 'de Marokkanen'. Nederlanders zijn door de bank genomen best redelijke mensen die zich niet wensen te identificeren met een haatzaaier, een opruier en een destructief politicus zoals Geert Wilders. Als de PVV diens koers niet radicaal wijzigt, zijn die vijf verloren zetels nog maar het begin.
Om in de door Wilders opgeroepen Tweede Wereldoorlogsferen te blijven: Der Untergang is begonnen.
De volledige peiling: VVD 21, PvdA 13 (-1), PVV 22 (-5), CDA 21 (+2), D66 23 (+3), CU 7, GL 6, SGP 4, PvdD 4, 50+ (+1), PP 1.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten