Oh nee, 'PVV meest ineffectieve partij!11!'

Geen categoriejan 19 2014, 8:59
Ah. Een nieuw aanvalsplan op de PVV.
Och kijk eens jongens en meisjes, de krant voor slapend Nederland - want zo kun je De Telegraaf tegenwoordig wel noemen - bericht dat de PVV een ineffectieve partij is. Want haar moties worden bijna nooit aangenomen.

De PVV heeft sinds de gemeenteraadsverkiezingen in 2010 het grootste aantal moties ingediend van alle partijen, maar het merendeel van die moties werd afgewezen. De PVV heeft sinds de gemeenteraadsverkiezingen in 2010 het grootste aantal moties ingediend van alle partijen, maar het merendeel van die moties werd afgewezen.

En ook in Den Haag, bericht De Telegraaf ademloos, was de PVV bijzonder ineffectief. Ja, ja, van de 254 ingediende moties werden maar liefst 229 verworpen.
Blijkbaar begrijpt De Telegraaf - die niet meer rechtser aandoet dan, zeg, de Volkskrant - niets van de modus operandi van de PVV... of van haar belangrijke maatschappelijke functie. Wilders en de zijnen zijn namelijk outsiders pur sang. Nou ja, zo staan ze in ieder geval in de politiek. Hun boodschap is niet mainstream in de politiek, en zo willen Wilders en co het ook hebben.
De reden daarvoor? Niet-mainstream zijn in traditionele politieke kringen scoort erg goed onder kiezers. Een groot deel van het electoraat wordt namelijk al decennialang buitengesloten van de belangrijkste politieke beslissingen. Dit soort kiezers - en het zijn er nogal wat - voelen zich door geen enkele mainstream partij vertegenwoordigd. Alleen de PVV kan aanspraak maken op hun stem.
Daar komt nog eens bij dat er heel veel kiezers zijn die weliswaar op één van de oude, traditionele partijen stemmen, terwijl ze er eigenlijk geen fiducie in hebben dat die partijen hun principes delen. Deze kiezers kijken naar zowel de landelijke als de lokale overheid en vragen zich vertwijfeld af waarom ze eigenlijk om de zoveel jaar stemmen. Politici beloven van alles en nog wat, maar ze doen er na de verkiezingen nooit wat mee.
Door moties in te dienen waar deze kiezers achterstaan laat de PVV zien dat zij die principes wél deelt... en ondertussen toont zij ook nog eens keihard aan dat er een gapend gat ligt tussen de opvattingen van de kiezer en die van de traditionele partijen, die iedere PVV-motie op de automatische piloot verwerpen.
Inderdaad, heel veel PVV-moties worden niet aangenomen. Anders dan De Telegraaf en Nieuwsuur denken is dat echter geen veroordeling van die partij, maar van de traditionele partijen die de zorgen en ideeën van een significant deel van het electoraat systematisch negeren.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten