PVV wil sancties, geen bombardementen, tegen Iran

Geen categorienov 09 2011, 17:46
De PVV eist strengere sacties.
PVV Tweede Kamerlid Wim Kortenoeven verraste het parlement vandaag door op te roepen tot strengere sacties tegen Iran.
Dat komt, zoals VVD'er Han ten Broeke al liet weten op Twitter, nogal als een verrassing omdat de PVV in het verleden juist voor het gebruik van geweld was om de gekke Ayatollahs in het gareel te krijgen.
Nu opeens dus niet meer.
Zelfs D66-leider Alexander Pechtold kon zijn verbazing niet verbergen.
Hieronder de tekst:
AO Iran 9 november 2011
Voorzitter,
Gisteren werd door de IAEA het bewijsmateriaal gepresenteerd voor iets waarvan de fractie van de PVV al veel langer overtuigd was en waarvoor wij ook hebben gewaarschuwd: dat de Islamitische Republiek Iran kernwapens ontwikkelt en ook de daarbij behorende overbrengingsmiddelen. Ik ga er vanuit dat alle collega’s hier aanwezig die conclusie thans onderschrijven. Het is onmogelijk om nog langer in de geruststellende maar levensgevaarlijke staat van ontkenning en wishful thinking te blijven hangen.
Graag een inhoudelijke reactie van de minister op het IAEA rapport.
Voorzitter,
Iran is mentor en steunpilaar van de terroristische organisaties Hamas, Hezbollah en Palestijnse Islamitische Jihad. Iran is zelfs de oprichter van Hezbollah. Iran is ook een drijvende kracht achter het terroristisch geweld in Irak en Afghanistan. En onlangs bleek dat Iran terroristische complotten heeft gesmeed tegen Saoedische en Israelische doelen in Amerika. Iran bedreigt systematisch de Joodse staat en de zes miljoen daar wonende Joden met totale vernietiging. Dat kan men typeren als een vorm van megaterrorisme. Daarnaast terroriseert het Iraanse regime op niets en niemand ontziende wijze de eigen bevolking. Ook buiten Iran, ook in Nederland voorzitter, worden tegenstanders van het regime bedreigd. En er zijn sterke aanwijzingen dat Iran ook betrokken is bij de DigiNotar-affaire. De Revolutionaire Garde speelt bij dat alles, bij dat alles voorzitter, de uitvoerende hoofdrol.
Voorzitter, het Iraanse regime en haar uitvoeringsorgaan, de Revolutionaire Garde, zijn feitelijk terroristische organisaties. Nederland onderhoudt geen banden met Hamas, Hezbollah en Islamitische Jihad omdat het terroristische organisaties zijn.
Om die reden voorzitter, doet mijn fractie hier de oproep om de diplomatieke betrekkingen met het terroristische regime in Teheran te verbreken en te bevorderen dat de Revolutionaire Garde op de Europese lijst van terroristische organisaties wordt geplaatst. Ook vragen wij opnieuw om te bevorderen dat Ahmadinejad wordt aangeklaagd wegens het aanzetten tot oorlog en genocide. Graag op deze drie punten een reactie van de minister.
Voorzitter,
Het is geen vijf voor twaalf meer, het is enkele seconden voor middernacht. Als de Islamitische Republiek Iran zich een kernwapenmogendheid verklaart of op een andere manier laat blijken dat die status bereikt is, komt de wereld in dodelijk gevaar.
Toestaan dat het terroristische regime in Teheran over kernwapens zal kunnen beschikken is vergelijkbaar met het toestaan dat een psychopaat een machinegeweer aanschaft. Waarmee ik niet wil zeggen dat Ahmadinejad en de moellah’s gek zouden zijn. Gekken zijn behandelbaar en handelen niet rationeel. Ahmadinejad en de moellah’s zijn doelbewust bezig. Zij handelen volstrekt rationeel binnen hun eigen ideologische en religieuze context. Het is hun verklaarde doel met ondermijning en geweld de politieke kaart van het Midden-Oosten te veranderen, Israel te vernietigen, de rest van het vrije Westen uit te schakelen en vervolgens de wereld onder islamitisch bewind te brengen. En zij denken dat doel in onze dagen te kunnen verwezenlijken.
Hen te onderschatten zou de grootste fout zijn die wij kunnen maken.
Voorzitter,
Een jarenlang sanctiebeleid heeft het Iraanse regime er niet van weerhouden haar illegale nucleaire en ballistische programma voort te zetten. Nu rest ons uitsluitend nog het instrument van de wurgsancties.
Vorig jaar heb ik daartoe al opgeroepen voorzitter en in september nogmaals. Ik doe het ook nu en ik noem ze nog eens expliciet:
Trek de landingsrechten in van IranAir en IranAir Cargo. Isoleer Iran.
Neem het initatief om een Westerse boycot van de Iraanse centrale bank te bewerkstelligen. Daarbij kan worden aangesloten op het voorstellen die door de Amerikaanse Senaat en het Huis van Afgevaardigden zijn geopperd. Door zijn inkomsten af te snijden kan het regime gedwongen worden zich naar de internationale gemeenschap te voegen.
Maar ook het de propagandakanalen van Iran moeten worden afgesneden. Haal Iraanse zenders van de Europese satellieten.
Voorzitter, ik ben mij ervan bewust dat belangrijke landen zoals Rusland en China een verscherping van het sanctieregime niet steunen. Bijgevolg is de kans klein dat de Veiligheidsraad tot instelling van een vijfde sanctieronde zal beslissen.
Maar dat betekent niet dat wij onze morele verplichtingen niet moeten accepteren. De voorgestelde wurgsancties kunnen ook zonder instemming van de Veiligheidsraad worden ingesteld.
Tenslotte, voorzitter, roept mijn fractie de regering op een verscherpt negatief reisadvies voor Iran af te kondigen. Nederlandse paspoorthouders die naar Iran reizen lopen het grote risico om gijzelaar te worden. U weet waartoe het regime in Teheran ook op dat punt in staat is. Gijzelaars worden vervolgens gebruikt om onze minister van Buitenlandse Zaken politiek te gijzelen en hem op het nucleaire dossier vleugellam te maken. Daar moet een eind aan komen.
Graag een reactie van de minister op al mijn voorstellen.
Het is enkele seconden voor middernacht. Laten we onze verantwoordelijkheden nemen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten