PVV'ers begrijpen de Haagse kaasstolp niet

Geen categoriesep 07 2010, 10:15
Volgens Michael begrijpt de Haagse kaasstolp niks van de onvrede die al jaren door het land rondspookt. Dat zal best, ik kan het slechts bevestigen en het onbegrip is het afgelopen jaar eerder toegenomen dan afgenomen. De kaasstolp is overigens netjes genoeg om de weerzin tegen Wilders en de PVV op een paar CDA-prominenten na onder de kaasstolp te houden. Anders gaat het te veel stinken. De afschuw is maximaal en gaat van top tot teen, ook bij degenen die Wilders een kans willen geven. Ook elites hebben een onderbuik en die speelt op als er populisten in het geding zijn en hun het bloed onder de nagels vandaan treiteren. Maar elites weten zich te beheersen. De PVV of Wilders noemen zij meestal niet bij naam, maar dan spreken zij minzaam (dat gaat verder dan minachtend) over 'zekere stromingen in dit land'.
Omgekeerd is het de vraag of de PVV de Haagse kaasstolp begrijpt. Dat geldt niet voor Wilders, die buiten de kaasstolp direct voor zijn leven moet vrezen en als insider precies weet hoe je de elites op de kast kunt krijgen. Misschien hield Geert, voor hij zich afgelopen vrijdag uit de formatie terugtrok, zich de laatste weken even in. Hij speelde op zijn manier de verantwoordelijke politicus. Maar het PVV-volk heeft weinig geduld met de omgangsvormen, gebruiken, wetten, verdragen, regels en procedures die de elite zo dierbaar zijn. Die Haagse mores zijn er niet voor niets, zijn het resultaat van langdurige politieke strijd en soms eeuwenoude ervaringskennis, en het is de taak van de elites om die zorgvuldig te bewaken. Steeds hoor je dat de elites blind zijn voor het immigratievraagstuk en alles dat daarmee samenhangt. Maar zo blind zijn de elites nu ook weer niet. Zij weten best dat zij de aansluiting met het volk verloren hebben en dat de kiezer op drift is. Als er werkelijk een effectief vreemdelingenbeleid mogelijk was, zou dat allang zijn uitgevoerd. En als er ergens over 'leiderschap' wordt gefilosofeerd, dan is het binnen de elites zelf, die zich voortdurend beklagen over het kleinzerige gekibbel waardoor politici voor 'maatregelen van formaat' zouden terugschrikken. Het Haagse gebrek aan slagkracht is voor alles een frustratie binnen de kaasstolp. De roep om politieke moed en besluitvaardigheid is onder de Haagse kaasstolp nog groter dan daarbuiten. Alleen bedoelen de elites daarmee wat anders dan wat Wilders en zijn aanhang daaronder verstaan.

Als dat 'rechtse kabinet' waarvan velen hier dromen werkelijk wat wil worden, dan moet de Haagse kaastolp niet alleen wat begrijpen van de onvrede die Wilders voedt, maar moet het PVV-volk zich ook serieus in de gebruiken onder de kaasstolp verdiepen. Dan zou de PVV begrepen hebben dat het CDA de afgelopen weken bijzonder ver is gegaan om met de PVV tot zaken te komen en ervoor waken om deze stroming die net een historische verkiezingsnederlaag achter de rug heeft nog verder te vernederen. Maar dat doet Geert niet. Integendeel, hij gedraagt zich alsof hij degene is die concessies doet, zich redelijk opstelt en al zoveel heeft moeten slikken. Misschien kan dat ook niet anders, want Geert is de rebel die zich tegen de elites afzet, wegens haatzaaien vervolgd wordt en voor zijn bescherming op een overheidsapparaat is aangewezen dat hij minacht. Dat zijn waarschijnlijk een paar spagaten te veel die elk rechts kabinet bij voorbaat tot een wankele zaak maken. Dat Geert degene is die 'gedoogsteun' moet verlenen is op zich al een contradictio in terminis, want in het beste geval wordt hij gedoogd en niet andersom. Natuurlijk kan het electoraal bijzonder lonend zijn om tegen de elites stemming te maken, maar als Geert zich over een 'hetze' tegenover zijn partij en anderhalf miljoen kiezers beklaagt, dan slaat dat ook op hemzelf terug en zijn schimpscheuten tegen de elites. Dat weet Geert zelf heel goed, maar het is belangrijk dat zijn anderhalf miljoen kiezers dat ook weten. Buiten de Haagse kaasstolp is er geen politiek, maar alleen onvrede en stemmingmakerij. En inderdaad heel veel wederzijds onbegrip. Als Geert iets substantieels voor zijn anderhalf miljoen kiezers wil bereiken, dan zal hij tot zaken met de elites moeten komen, en daarvoor moet je binnen de kaasstolp zijn. Daar gelden de Haagse mores. Niet dat die het eeuwige leven hebben. Integendeel, zij zijn uiterst kwetsbaar. Maar zij hebben hun waarde als pacificatiemiddel bewezen, en dat zou conservatieven moeten aanspreken. Rechtse hemelbestormers die daar wel even doorheen denken te fietsen, vergissen zich en komen van een koude kermis thuis.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten