Raad van Europa eist antwoorden van Teeven over detentiecentra

Geen categorieapr 29 2013, 10:14
Nederland staat er internationaal weer eens gekleurd op.
De Raad van Europa wil weten van de regering of men ten onrechte niet heeft geluisterd naar het advies van de Raad met betrekking tot detentiecentra. Dat bericht de SP op haar website:

Heeft Nederland ten onrechte niet geluisterd naar de waarschuwingen van de Raad van Europa over de behandeling van asielzoekers in detentiecentra? Dat willen Andreas Gross en Tiny Kox, voorzitters van de fracties van de Europese sociaal-democraten en Europees Links in de parlementaire assemblee van de Raad van Europa weten van het Comité van Ministers van de pan-Europese verdragsorganisatie, die toeziet op de bescherming van de democratie, de rechtsstaat en de mensenrechten in de 47 lidstaten in Europa.

Zoals wij al eerder berichtten waarschuwde het Comité voor de Preventie van Marteling en Mensonwaardige Behandeling van de Raad al voor misstanden in Nederlandse detentiecentra. Het centrum dat ze hadden bezocht staat in Rotterdam - ja, dat is hetzelfde centrum waar de Rus Alexander Dolmatov zat opgesloten en waar hij zelfmoord pleegde. Het CPT stelde toen dat de medische bijstand verbeterd moest worden, wat ook gold voor de psychische hulp die ze ontvingen. Er zitten vaak namelijk mensen vast die last hebben van trauma's en / of allerhande geestelijke stoornissen. Die kun je niet aan hun lot overlaten in een kale cel. Daarnaast, vond het Comité, moesten asielzoekers in hun eigen taal geïnformeerd worden over hun zaak. Anders begrijpen ze er immers niks van, wat toch redelijk lastig is.
Nu, in 2013, heeft de Nederlandse regering nog steeds niet geantwoord op het advies en heeft in de tussentijd een prominente asielzoeker dus zelfmoord gepleegd. Na zijn zelfmoord heeft de regering al toegegeven dat Dolmatov onterecht vast zat én ten onrechte geen psychische bijstand kreeg.
Voor de Raad van Europa is dat genoeg reden om er bij de regering op aan te dringen om nu eindelijk eens te reageren op de ideeën van het CPT, en meteen ook even uit te leggen waarom daar in de tussenliggende periode niets mee is gedaan.
Wat dit betekent? Nederland staat internationaal weer een keer ontzettend voor gek. En dat is een beetje naar als je graag wilt dat Nederland qua bijvoorbeeld euroscepsis een voortrekkersrol speelt in Europa. Waarom zouden Europese staten - en natuurlijk Brussel zelf, om nog maar te zwijgen over landen buiten Europa zoals de VS en Rusland, alsmede allerlei Arabische regimes - kritiek serieus nemen van een kabinet dat totaal incompetent is en internationaal zo ook te boek staat?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten