Rechtse partijen fileren Israël-kritisch rapport

Geen categorieapr 19 2013, 12:09
Bondgenoten.
SGP, VVD en ChristenUnie reageren uitermate kritisch op een advies aan minister Frans Timmermans, dat feitelijk een anti-Israëlbeleid bepleit.

'Een trendbreuk', zo typeert Kamerlid Joël Voordewind het rapport dat de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV) deze week aan minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) presenteerde. SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij is 'onaangenaam verrast' door de toon van het rapport, terwijl VVD-Kamerlid Han ten Broeke het advies 'de schoonheid van de studeerkamer' toedicht. 'En dat geeft precies aan, waar dit rapport zal belanden.'

U kunt het artikel hier lezen. Enige waarschuwing: staat wel achter een betaalmuur. In het advies bepleit de AIV een 'strengere aanpak' van Israël, zowel door Nederland als door de EU. Zo zouden de betrekkingen met de joodse natie-staat bevroren moeten worden als Israël niet ophoudt met de bouw van nederzettingen. Daarnaast wil de AIV producten uit Israëlische nederzettingen boycotten én onderhandelen met Hamas.
Een betere manier om Nederland definitief irrelevant te maken in het Midden-Oostenconflict is nauwelijks denkbaar. Toch wil de AIV dat Nederland 'het voortouw neemt' om het vredesproces 'vlot te trekken'.
Zoals Ten Broeke terecht opmerkt: dat kan niet. Als je je zo'n anti-Israëlhouding aanmeet, maak je jezelf automatisch irrelevant. Het relatief goede nieuws? Ten Broeke gelooft niet dat Timmermans het advies zal overnemen. Helaas denkt Joël Voordewind daar anders over:

"Ik hoop niet dat nu het ware gezicht van Timmermans ten aanzien van het Midden-Oostenbeleid naar voren komt, zoals ik uit een eerste reactie meen op te maken. Terwijl er raketten uit Gaza op Israël worden afgevuurd, maakt de minister zich druk om labeleling van producten uit de nederzettingen. De verhoudingen zijn daarmee echt zoek."

Nu dat advies zo effectief gefileerd is, kan Timmermans toch niet anders dan het advies naast zich neerleggen?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten