Red je bedrijf, ontsla luie werknemers

Geen categoriejun 25 2011, 19:00
Luie werknemers maken meer kapot dan je lief is.
Dat blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse professor Benjamin Walker.

We ontdekten dat slechts één lui persoon het hele team naar beneden haalt, waardoor de tevredenheid en prestatie daalt. Werkgever kunnen beter mensen die lui zijn verwijderen uit het team en zo hun werknemers beschermen.

Wijze woorden, me dunkt. Één rotte appel kan de hele voorraad verpesten. Collega's zien dat de werknemer zich ervan af maakt en denken bij zichzelf 'waarom zou ik eigenlijk zo hard werken? Ik krijg hetzelfde loon, heb te maken met dezelfde arbeidsvoorwaarden, maar ik ben 's avonds afgepeigerd terwijl meneer - of mevrouw - 's nachts lekker op stap gaat'.
Helaas is het alleen nogal lastig in Nederland om (luie) werknemers te ontslaan. Een werkgever moet een ware verzameling aanleggen van wandaden voor hij actie mag ondernemen. Doet hij dat niet, dan kan hij op een rechtszaak rekenen - ja, zelfs van een aardsluie werknemer die de hele dag uit zijn neus peutert in plaats van zijn werk te doen.
Als we ons voordeel dus willen doen met de resultaten van dit onderzoek moet de wetgever de arbeidswet eerst maar eens aanpassen en de macht van vakbonden terugdringen. De FNV en de CNV hebben veel te veel invloed; ze hebben het zo ongeveer onmogelijk gemaakt om slechte of luie werknemers aan de kant te zetten. Mensen met een vast contract - die daarvoor nog goed, hard werkten, maar daarna er ineens de kantjes aflopen - zitten min of meer gebeiteld voor de rest van hun leven. Als werknemer begin je daar op dit moment nu eenmaal bar weinig tegen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten