RefDag geeft toe: koopzondagen zijn een doorslaand succes

Geen categoriejan 18 2014, 18:59
Koopzondag verdringt koopavond.
Zelfs de conservatieven van det Reformatorisch Dagblad geven toe dat de koopzondag ongekend populair is. Ziet u dit bericht maar op de website van die krant:

Winkelen op koopavond raakt uit de gratie. Dat komt mede door een toenemende populariteit van de koopzondag. Dat meldt de NOS op basis van een onderzoek van I&O Research.

Uit dat onderzoek blijkt dat de helft van de Nederlanders minder vaak gaat winkelen op een koopavond dan vijf jaar geleden. Daar staat tegenover dat steeds meer mensen gebruik maken van koopzondagen.
De NOS, die als eerste met dit nieuws kwam, heeft met enkele winkelier gesproken. Ik citeer:

Iets verderop in de straat zit woonwinkel Senses of Living. Daar zijn ze al langer gesloten op donderdagavond. "Buiten de koopavond gaat het uitstekend met de winkel", zegt eigenaar Mathilde Rox. Maar de omzet tijdens koopavond viel tegen. "We zitten ook in een straat waar nog maar weinig winkels eraan meedoen", aldus Rox.

Het is niet zo vreemd dat steeds meer mensen op zondag winkelen. Dan hebben ze immers een hele dag om even lekker rustig te shoppen. Geen gehaast, geen gezeur, geen tijdgebrek. Je kunt de binnenstad gewoon op je gemakje afstruinen - en dan ook nog eens zonder overhoop te worden gelopen door weetikhoeveel andere winkelaars die ook in één uur tijd moeten toeslaan.
Natuurlijk viel het te verwachten dat de koopzondag een populair fenomeen zou worden. Dat is in ieder land waar de winkels op zondag op zijn zo. Op die dag hebben verreweg de meeste mensen immers vrij (van hun kantoorbaan), waardoor ze lekker met het gezin op pad kunnen. Zaterdag is vaak sportdag, zondag familiedag. Om nou de hele dag binnen te zitten met elkaar... nee, dat is veel te saai. Dan maar even winkelen; misschien dat je nog een mooie aanbieding tegenkomt, en anders kun je altijd even een bakje en een gebakje met elkaar doen bij het lokale café of de V&D.
Als zodanig is het nieuws dat de koopzondag winkeliers én winkelaars goed bevalt dus eigenlijk weinig nieuwswaardig. Wat ik vooral opmerkelijk vind is dat zelfs het RefDag toegeeft dat de koopzondag buitengewoon goed draait, en er vervolgens bar weinig negatief commentaar op levert. Er worden geen critici van koopzondagen geînterviewd, de krant uit zelf geen kritiek...Je begint bijna te denken dat gereformeerd Nederland begrijpt dat het deze slag definitief heeft verloren.
Gelukkig maar. Kunnen we het nu hebben over andere manieren om de vrijheid van ondernemers en van consumenten te vergroten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten