Regels bijstand strenger

Geen categoriejul 01 2014, 17:00
Gedwongen verhuizing indien nodig
De regels rondom de uitkeringen in het kader van de Wet Werk en Bijstand, in de volksmond beter bekend met de afkorting 'bijstand', worden fors aangescherpt. Zo kunnen bijstandontvangers gedwongen worden vrijwilligerswerk te aanvaarden en zelfs gedwongen worden te verhuizen, indien men elders wel passend werk kan krijgen.
In principe is dat helemaal prima natuurlijk, maar ik vraag me wel af wat er gebeurt met iemand die na een bedrijfssluiting ontslagen is, en na de verkorte ww, in de bijstand terechtkomt. Stel, die persoon heeft een koophuis, dat hij in deze matige markt niet kan verkopen of alleen met zwaar verlies. Wat gebeurt daar dan mee? Daarnaast kan men vraagtekens plaatsen of afgedwongen 'vrijwilligerswerk' nog wel 'vrijwilligerswerk' genoemd kan blijven worden.
Volgens PvdA-staatssecretaris Klijnsma zijn de voorstellen bedoeld om meer mensen aan het werk te krijgen. Met steun voor het akkoord van de oppositie wist Klijnsma de voorstellen er in de Eerste Kamer doorheen te krijgen. Behalve de drie oppositiepartijen stemden ook regeringspartijen VVD en PvdA voor, evenals het CDA. Tegen stemden PVV, SP, GroenLinks, 50Plus, Partij voor de Dieren en OSF.
Ik zeg dat het kansloze voorstellen zijn. Dit soort dwang werkt meestal niet. Wat wel werkt is het scheppen van banen, maar die zijn er niet. Derhalve moet gevreesd worden, vooral voor de oudere werknemers die na hun 45e werkloos worden, dat voor hen het weinig aanlokkende perspectief gloort dat te blijven tot hun pensionering.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten