Regering Egypte biedt Mubarak ontslag aan

Geen categoriejan 29 2011, 11:19
De leden van de Egyptische regering zijn bijeen gekomen in het kantoor van de president van het land, Hosni Mubarak, om hem hun ontslag aan te bieden. Hun ontslag komt nadat Mubarak gisteren zei dat hij begrip had voor de wensen van de demonstranten die zijn land nu al een paar dagen platleggen en dat hij zijn regering verantwoordelijk houdt voor een belabberd sociaal en economisch beleid.
Hoewel dat ongetwijfeld leuk klinkt als je Mubarak heet denken de tienduizenden demonstranten - onderhand zijn het er trouwens waarschijnlijk honderdduizenden - daar toch net iets anders over. Zij eisen het aftreden van de president zelf. Zijn ministers voeren zijn bevelen uit.
Daarnaast zeggen veel demonstranten dat het hier niet zozeer gaat om Mubaraks sociale en economische politiek, als wel om het gebrek aan vrijheid in het land. Mubarak is een dictator - zo simpel is het. Hij accepteert geen echte oppositie en kritiek. Vaker wel dan niet worden mondige critici opgepakt, opgesloten en zelfs gemarteld. Het seculiere deel van de demonstranten wil meer democratie en meer vrijheid: zij nemen géén genoeg met brood en spelen.
Ondertussen doet de Moslim Broederschap ook mee. Deze radicale groep eist het aftreden van Mubarak en heeft het leger gevraagd te interveniëren. Dit is nogal een zorgwekkende ontwikkeling omdat de Moslim Broeders echt niet op 'democratie en vrijheid' zitten te wachten. Tenminste, niet voor gematigde en seculiere moslims. Zij willen de macht grijpen om het land daarna te onderwerpen aan de Sharia.
Hoewel het leger de demonstranten heeft opgeroepen naar huis terug te keren gaan de demonstranten vandaag gewoon door. En de politie lijkt maar niet te willen begrijpen dat het te laat is voor geweld. Zij blijven de demonstranten beschieten - ook vandaag zijn er weer een behoorlijk aantal demonstranten doodgeschoten. Sterker nog, het heeft er alle schijn van dat het politiegeweld alleen maar is toegenomen vandaag.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten