Ricky (14) werd letterlijk doodgepest

Geen categoriejul 16 2011, 17:45
Een zeer schokkend polderverhaal vandaag in De Telegraaf. De 14-jarige Ricky van Bommel werd zodanig gepest dat zijn hart het uiteindelijk begaf. Zijn school deed helemaal niets.
De jonge Ricky kwam inmiddels bijna drie jaar geleden op het Hondsrugcollege in Emmen terecht. Omdat hij elke dag op de fiets vanuit zijn woonplaats net over de Duitse grens kwam, was hij al gauw de lul. De leerlingen kenden hem beter onder zijn bijnamen 'kutmof' en 'rotmof' dan onder zijn eigen naam. Hij kreeg klappen en schoppen, en moest uiteindelijk onder begeleiding van en naar school gebracht worden omdat zijn veiligheid anders in het geding kwam.
Ricky kreeg hulp van een sociaal raadsman en besloot uiteindelijk, mede omdat de school niets deed, aangifte te doen tengen zijn pesters. Uit het proces-verbaal:

"Ik kwam in een rumoerige klas. Ik hield mij echter stil in de klas. Ik werd vaak uitgescholden. Ze zeiden; Ik sla je in elkaar en scholden me uit voor kutmof. (...) Het treiteren doen ze vaak tijdens de techniekles, omdat de leraar die hier lesgeeft er niets aan doet. Wanneer de machines lawaai maken, pakken ze mij, zodat niemand het hoort."

Nog steeds greep het Hondsrugcollege niet in, omdat Ricky's kernteamleider aangaf niets met de klachten te kunnen. "Mijn schoolprestaties lijden onder deze bedreigingen. De jongens die dit veroorzaken, zorgen er in de lessen telkens weer voor dat ik mij niet kan concentreren." Een verzoek bij de schoolleiding om naar een andere school gestuurd te worden, werd niet gehonoreerd omdat dat tijdens een schooljaar niet zou kunnen. Samen met zijn moeder wilde hij zelfs een lager schoolniveau op de koop toenemen als hij maar weg kon uit de Hel van Emmen. Uiteindelijk leidden zijn slechte resultaten ertoe dat hij na schooljaar 2009/10 moest doubleren. Een opluchting: hij kon eindelijk naar een andere school.
Op zijn nieuwe school heeft hij maar een paar weken meegedraaid. Op zondag 3 oktober was hij met zijn oudere broer op visite bij vrienden. In het trappenhuis van de flat begaf zijn hart het. Reanimatie mocht niet meer baten: in het ziekenhuis overleed hij.
Volgens de arts van moeder Ditte is het zeker niet ondenkbaar dat de pesterijen Ricky fataal zijn geworden. Het komt vaker voor dat mensen in een periode van rust na permanente stress problemen met hun hart krijgen.
Het klinkt cru, maar de pesters vind ik nog niet eens het ergste. Kinderen zijn net zo sadistisch als volwassenen, maar noemen het alleen geen 'diplomatie'. Dat de school onder deze omstandigheden geen vinger heeft uitgestoken, is daarentegen ronduit schandalig en volstrekt onacceptabel. In wat voor ziek land leven we als een jongen dagelijks onder begeleiding op school kan aankomen en een school aangeeft "niets met de problemen te kunnen"?
Het is niet met zekerheid te stellen dat de pesterijen Ricky fataal zijn geworden en dat zal ook nooit meer bewezen kunnen worden. Maar Albert Vrielink, de kernteamleider van de jongen, mag zich heel erg diep schamen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten