Rivaliteit Samsom-Asscher zet PvdA op scherp

Geen categoriefeb 15 2014, 17:44
Beide heren willen de macht in handen krijgen dan wel houden.
Diederik Samsom en Lodewijk Asscher zijn allebei alfamannetjes, die het maar wat graag voor het zeggen willen hebben in hun partij. Gelukkig voor Samsom heeft hij die macht op dit moment inderdaad in handen; op papier tenminste.
Voor Asscher liggen de zaken anders. Hij is weliswaar minister en heeft veel invloed, maar als puntje bij paaltje komt is Samsoms wil nog altijd wet. Let wel, ik schrijf 'nog altijd' omdat de PvdA ondertussen op springen staat en er volop gespeculeerd wordt dat Asscher Samsom weleens kon opvolgen.
Paul Jansen en Paul de Winther hebben een bijzonder interessante column geschreven over de rivaliteit tussen die beide heren, waarin ze uitleggen hoe ze elkaar te lijf proberen te gaan - en hoe ze deze huidige situatie in hun voordeel proberen te beslechten. Daarbij is er o.a. aandacht voor het team waarmee beide heren zich hebben omringd:

Beide PvdA-kopstukken laten zich omringen door een eigen schare adviseurs, door VVD’ers smalend „de bontkraag” genoemd. In de ene hoek staat ’Team Samsom’, een groepje dertigers, dat de PvdA-leider in 2012 kundig en kalm naar de top begeleidde. In de andere hoek heeft vicepremier Asscher zijn entourage, die hij deels heeft meegenomen uit zijn Amsterdamse tijd als wethouder.

Team Samsom heeft zijn leider weliswaar groot gemaakt in 2012, maar het heeft er alle schijn van dat Samsoms adviseurs niet weten hoe ze hem daar ook moeten houden. Een wedstrijd winnen is immers iets anders dan de hele competitie boven aan blijven staan en op glorieuze wijze kampioen worden. Vraag Vitesse maar. Of Twente. Of AZ.
Wat dat betreft heb ik meer vertrouwen in Team Asscher, dat de vice-premier al jaren ondersteunt, en hem geleidelijk naar deze functie heeft gebracht, en hem, ook nu hij eenmaal vice-premier is, op schitterende wijze buiten schot houdt. Sterker nog, hij op dit moment populairder dan premier Rutte. Gezien het beleid van dit kabinet én de enorme val van de PvdA in de peilingen is dat een buitengewoon goede prestatie.
Daar komt bij dat Asscher zijn emoties - en dan met name agressie - wél onder controle heeft. Dit in tegenstelling tot Samsom, die een opgewonden standje van jewelste is. Passie is even leuk, maar als iemand - en zeker een politiek leider - zichzelf niet in de hand heeft, wordt het na verloop van tijd toch echt bijzonder vervelend. Zeker als je de euvele moed zo nu en dan hebt om er andere denkbeelden op na te houden dan hij.
En dat brengt me bij Asschers derde voordeel ten opzichte van Samsom: hij ligt beter bij de fractie én bij de rest van de partij dan zijn grote rivaal.
Het zou me dan ook niet verbazen als Samsom vrij binnenkort valt, misschien zelfs wel naar aanleiding van de resultaten van de gemeenteraadsverkiezingen. Het is voor de PvdA namelijk van het grootste belang om daar enigszins goed te presteren; die club is eerst en vooral een lokale machthebber, die vanuit de gemeente en provincie op klimt naar landelijke posities. Als die macht wondt ondermijnd kan de huidige leider vrijwel zeker op zoek naar een andere baan.
Overigens is het opvallend dat de VVD er nu alles aan doet om Samsom in het zadel te houden (aldus de column). De liberalen zijn namelijk doodsbenauwd voor Asscher, die zij als een veel groter gevaar zien voor zichzelf dan Samsom.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten