Rob de Wijk, de laatste der Mohikanen

Geen categoriemrt 16 2014, 15:15
Eén van de allerlaatste D66'ers die nog snapt waar het om gaat: it's the military, stupid.
In mijn meest recente artikel over D66 heb ik me onthouden van een oordeel over die partij. Niet omdat ik die niet heb, maar omdat ik denk dat het objectief blijven in strategische artikelen je overtuigingskracht ten goede komt. Enfin, dit wordt niet zo'n stuk, dus ik kan u hier volmondig vertellen wat ik vind van de sociaal-liberalen. En dat is niet mals: ik vind ze naïeve, dromerige, doch gevaarlijke pseudo-socialisten die met hun euroreligie en de zweem van intellectualisme waarmee ze zichzelf omringen een karikatuur maken van het begrip 'volkspartij.'
Neemt niet weg dat ik denk dat er binnen de partij nog anderhalve semirealist rondloopt. Neem bijvoorbeeld Rob de Wijk. Ja, hij is een eurofederalist met een voorliefde voor technocratie en een net iets té rancuneuze afkeur van de PVV. Maar dat is de rest van D66 ook. Nee, De Wijk heeft voor mij een streepje voor op veel van zijn partijgenoten omdat hij als enige lijkt te snappen dat het Westen al tientallen jaren op voor onszelf onzichtbare wijze macht en invloed aan het verliezen. Als enige D66'er ooit pleit hij ook voor het opvoeren van ons nationale defensiebudget, voor het voeren van een machiavelliaanse buitenlandpolitiek en gewone keiharde bescherming van nationale belangen (behalve, uiteraard, wanneer dit in conflict komt met Brusselse belangen, maar dat is voor een andere keer).
Zijn Trouw-column van afgelopen vrijdag is dan voor mij ook uit het hart gegrepen. Het is getiteld 'Poetin leeft in een andere wereld? Welnee, Europa loopt juist achter' en is één grote aanklacht tegen de postmoderne flowerpowerdiplomatie die de Europese landen in de greep houdt. Een tipje van de sluier:

In tegenstelling tot Amerika is het postmoderne Europa verleerd dat er in de echte wereld zoiets bestaat als machtspolitiek, strategisch denken en het actief gebruik van of dreigen met militaire en economische macht om het gedrag van andere staten te beïnvloeden. Daardoor is Europa nauwelijks meer in staat om zijn mondiale belangen te verdedigen.

Europa plaatst zich strategisch buiten de orde door deze ontwikkelingen af te doen als 'een andere wereld'.

Maar eigenlijk zijn alle alinea's stuk voor stuk lezenswaardig. Spoedt u dus snel naar Trouw. En aanschouw in al z'n glorie: Rob de Wijk, de laatste D66'er die meer is dan een verlengstuk van droomdenkers uit Brussel en technocraten uit het ambtelijke apparaat.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten